Najveći pad cijene nafte u posljednje dvije godine – u BiH od jučer skuplje gorivo

Na benzinskim pumpama u RS-u došlo je do korekcija cijena goriva, koje su u prosjeku više za jedan do pet feninga, u zavisnosti od vrste ovog energenta i pumpe.

Vozače dizel auta jučer ujutro dočekalo je poskupljenje od tri do pet feninga, a neke pumpe su to uradile u toku poslijepodnevnih sati, pa se juče na pumpama dizel točio za 2,19 do 2,24 KM po litru. Benzin 95 je takođe poskupio i to do pet feninga, a cijene su varirale od pumpe do pumpe, pišu Nezavisne novine.

“Kod nas su od jutros sva goriva skuplja za pet feninga”, rekli su za Nezavisne novine na jednoj banjalučkoj pumpi, dok su na drugoj rekli da za poslijepodnevne sate pripremaju nove cijene, koje će biti više za tri feninga za dizel, a za benzin 95 jedan fening.

To se nimalo nije dopalo vozačima, a ponajmanje prevoznicima.

“Suvišan je svaki komentar na poskupljenje, jer smo znali da je ono nedavno pojeftinjenje kratkog vijeka. Samo se čekalo da se smire protesti pa da opet dignu cijene”, kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za međunarodni i unutrašnji transport.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, rekao je da svaki od distributera radi po principu slobodnog tržišta i formira cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom i Zakonom o tržištu.

“To je princip slobodnog tržišta i distributeri sami formiraju cijene”, kaže Berak.

Podsjećamo, nakon enormnog talasa poskupljenja ove godine, polovinom prošlog mjeseca vozačima je ulilo nadu blago pojeftinjenje goriva za oko pet feninga, baš u vrijeme protesta zbog poskupljenja goriva. Ubrzo nakon ovog pojeftinjenja, cijene goriva pale su za još pet feninga, pa su u sedam dana pale za 0,10 KM.

Rekoradan pad cijena nafte

Inače, cijena nafte doživjela je najveći pad u posljednje dvije godine nakon što je Libija saopštila da će povećati isporuke, dok investitori strahuju da će trgovinske tenzije umanjiti potražnju za ovim energentom.

Cijena barela brent nafte opala je za 6,9 posto i iznosi 73,4 dolara, a barel sirove nafte u SAD pojeftinio je za pet procenata i sada košta 70,38 dolara.

Autor: Nezavisne

Top