Najmanje četiri osobe poginule u poplavama na Kipru

Najmanje četiri osobe su poginule u poplavama na sjevernom Kipru dok su kišne padavine zahvatile otok, javili su u četvrtak mediji kiparskih Turaka.

Žrtve su poginule kada je njihov automobil odnijela bujica tokom obilnih kiša u srijedu navečer, javili su mediji. Kiparski mještani javili su o skoro neprekidnoj kiši od utorka ujutru, dok neki tvrde da su to najobilnije padavine koje pamte.

Kratkotrajne poplave nakon izoliranih pljuskova nisu neuobičajene na otoku, ali su ovako duge poplave rijetkost. Nastavak loših vremenskih uslova očekuje se i danas nakon što je meteorološki zavod objavio upozorenje na vremenske nepogode u narednih 24 sata.

– U roku od nekoliko minuta vrijeme se promijenilo od prekrasnog sunčanog dana do izuzetno hladnog uz grmljavinu koja se čula iz daljine – izjavila je jedna mještanka sjevernog Kipra.

Ljudi su postavljali vreće s pijeskom kako bi spriječili vodu da se probije kroz prozorska okna i da prolazi ispod vrata, kazala je.

Snimci postavljeni na društvenim mrežama prikazuju automobile u more, ili pod nabujalim vodama i prodiranje vode kroz kuće.

Rijeke su se izlile iz korita, stvarajući štete u kiparskoj prijestonici Nikoziji i dovele su do djelimičnog zatvaranja autoputa koji povezuje Nikoziju s Kirenijom, lučkim gradom na sjevernoj obali.

Brojne škole su zatvorene. Štete su prijavljene na cestovnoj mreži od obilnih kiša na jugu otoka u srijedu, prenosi Reuters.

Autor: Fena