Na području Bihaća u protekla 24 sata palo 84 litra kiše po kvadratnom metru

Uslijed obilnih padavina koje su pogodile područje Grada Bihaća u protekla 24 sata došlo je do izlijevanja kanala za oborinske vode i potoka u nekoliko mjesnih zajednica.

Najviše problema voda je stvorila mještanima Kamenice, Velikog i Malog Luga, Pokoja i Vedrog Polja, a prema podacima nadležnih službi evidentirano je plavljenje šest kuća i jedne garaže u MZ Veliki Lug, ul. Frane Jukića i ul. Sile nebeske. Još uvijek ima vode na putnoj komunikaciji prema Vedrom Polju (u dužini 30-40 metara do 10 cm vode), ali saobraćaj nije u prekidu.

Sinoćnji angažman mehanizacije Civilne zaštite Bihać, JP Vodovod i JKP Komrad na pročišćavanju odvodnih kanala znatno je ublažio posljedice padavina.

U posljednja 24 sata palo je 84 litara kiše po m2 na području grada Bihaća, a kada su u pitanju vodostaji rijeke Une i Unca, oni za sad nisu u velikom porastu. U Kulen Vakufu visina Une u 9:00 sati iznosila je 97 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), a u Martin Brodu 148 cm ( početak obavještavanja 250 cm ). Evidentiran je i značajan porast rijeke Klokot, čiji vodostaj u 9:00 sati je iznosio 377 cm sa tendencijom rasta i do 10 cm po satu.

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, cijenjenim korisnicima iz JP Vodovod preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće.

Autor: Grad Bihać