Na Bajdenove kritike zbog korone, Tramp odgovorio da ne može biti zatvoren u podrumu

Svijet Vijesti

Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) u petak je oštro kritizirao “paničnu” reakciju predsjednika Donalda Trampa (Trump) na pandemiju koronavirusa, dok je Tramp branio svoj odgovor na tu zdravstvenu krizu u kojoj je dosad život izgubilo 216.000 Amerikanaca, prenosi Hina.

Dvojica suparnika na američkim predsjedničkim izborima, koji se trebaju održati 3. novembra, govorila su na odvojenim televizijski prenošenim skupovima nakon što je zbog Trampove zaraze koronavirusom otkazana ranije predviđena direktna debata između njih dvojice.

Bajdenovo obraćanje prenošeno je iz Filadelfije na ABC-u, dok je Trampov susret s biračima istovremeno prenošen iz Majamija na NBC-u, fokus rasprave bio je na koronakrizi.Bajden je Trampa optužio za prikrivanje opasnosti od virusa na početku epidemije.

– On kaže da nikome nije rekao jer se bojao da će se Amerikanci uspaničiti. Amerikanci se nisu uspaničili, on se uspaničio – rekao je Bajden.Tramp je branio svoj odgovor na koronakrizu, kao i svoje ponašanje tokom krize, uključujući i sporne aktivnosti u vrtu ispred rezidencije Bijele kuće popularnom “Rose garden” tokom kojih se nisu nosile maske i nije se održavala distanca, što je rezultiralo širenjem zaraze.

– Hej, ja sam predsjednik, moram se vidjeti s ljudima. Ne mogu biti zatvoren u podrumu – naglasio je Tramp, indirektno kritizirajući Bajdena koji je veći dio kampanje proveo izoliran u svom domu.

Tramp ni ovu debatu nije imao pomirljiviji ton i često se prepirao s moderatoricom. Rekao je da je “čuo različite priče” o efikasnosti maski, premda su zdravstveni stručnjaci iz njegove administracije često ponavljali da je nošenje maski ključ za obuzdavanje epidemije.

Također nije želio odbaciti QAnon – lažnu teoriju zavjere prema kojoj su američki demokrati dio globalnog pedofilskog lanca – prvo hvaleći pristaše QAnona zbog borbe protiv pedofilije, a zatim rekavši da ne zna ništa o tome pokretu.

Tramp je isto tako zaobišao odgovore na pitanja o istrazi “New York Timesa” o njegovim poreznim prijavama posljednjih dvadeset godina, koje je odbio objaviti uprkos  tome što su svi predsjednički kandidati to činili unazad nekoliko desetljeća.

Nije opovrgao izvještaj “Timesa” da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na prihod tokom svoje prve godine u Bijeloj kući, premda je u jednom trenutku kazao da su brojke koje je objavio “New York Times” “pogrešne”.

Završna debata trebala bi se održati 22. oktobra u Nešvilu u Tenesiju i zasad nije otkazana.

Bajden sa 77 i Tramp sa 74 godine, dvojica su najstarijih kandidata u utrci za predsjednika države.

Autor: Avaz.ba