Mještani blokirali Bradinu zbog dolaska migranata

BiH Vijesti

U Bradini su se danas okupili mještani ovog sela, kao i okolnih, kako bi, kako kažu, spriječili dolazak migranata iz Bihaća, koji bi trebalo da budu smješteni u kasarni u Bradini, javio je Radio Konjic.

Podsjetimo, u kampu “Lipa” kod Bihaća danas je bila akcija izmiještanja migranata iako nije bilo poznato na koju lokaciju, javio je N1.

U kamp je stiglo 11 autobusa.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić obavijestio je javnost da je na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5.000 migranata iz Unsko-sanskog kantona u neperspektivni vojni objekat na području Bradine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Tim povodom je reagirao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

“Nema nikakve odluka Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihića u Bradinu niti takav dokument postoji, pa makar to neko zvao i preliminarnom odlukom što zakon o Vijeću ministara i poslovnik o radu ne poznaju.

Ministar Cikotić može da predlaže razna rješenja za migrantsku krizu i poziva se na odluke raznih razina vlasti, ali mora znati da se odluke u Vijeću ministara donose sukladno zakonskoj proceduri. Ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Vijeća ministara, potom smo trebali dobiti materijale za ovu vanrednu sjednicu a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH, kao i Predsjedništvo BiH imaju pravo da donose odluke o pitanjima za koja su nadležna i da ih dostavljaju Vijeću ministara na izvršenje ako postoji zakonski osnov za to, ali to se ne radi ad hok i bez pisanih i protokoliranih odluka niti će se odlučivati mimo procedura bar dok ja odlučujem u Vijeću ministara BiH.

Pozivam predsjedatelja Vijeća ministara BiH i sve ministre da se drže propisanih procedura i da shvate da nikakve odluke u vidu presedana, kako je danas bilo pokušaja da se odlučuje, neće donijeti pozitivna rješenja nego nove probleme.

Pitanje migrantske krize i smještaja hiljada migranata veliki je izazov da bi neko naprečac proglasio neku odluku i nazvao je preliminarnom. Na tu vrstu samovolje i anarhije kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora neću pristati, ali ću doprinijeti u svakom smislu da se ovaj krupan humanitarni i sigurnosni problem rješava u Vijeću ministara BiH sukladno zakonu”, kazao je Bevanda, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Autor: Radiosarajevo.ba