Milorad Dodik: Za pola godine prosječna plata 500 eura, a u narednih godinu čak 1.000

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će uraditi sve da za pola godine prosječna plata u BiH poraste na 500 evra, a u narednih godinu dana na čak 1.000.

“Boriću se za Ustav BiH i neću raditi na tome da se mijenja Ustav. Neću raditi na izmjenama ustava i kreirati neke surogare. Radiću sve na tome da se proispitaju sve odluke Visokog predstavnika i pokušamo na novim kreacijama izgraditi novo povjerenje. Mislim da je to dobar putokaz za BiH.

Zalagaću se za to da iskreiramo takvu situaciju na osnovu iskustva drugih zemalja d do polovine iduće godine u BiH učinimo sve da prosječna plata bude 500 evra, a u sljedećih godinu dana učinimo sve da se podigne na 1.000 evra. Ako hoćemo da sačuvamo stanovništvo mi moramo brzo djelovati i to mora da bude vidljivo. Pokušaću da kreiram i predložim neke mjere ekonomske politike koje će da zaštite domaću proizvodnju,” rekao je Dodik gostujući u emisiji Kopča televizije TV1.

Dodik je predložio i dvojici kolega koji će sjediti s njim u Predsjedništvu Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću da prvi njihov zajednički potez bude zahtjev Evropskoj uniji za primanje BiH u status zemlje članice, što su svi prihvatili.