Milanović o BiH: Oni nemaju leba da jedu, mogu se samo kestenima gađat

BiH Vijesti

PREDSJEDNIK Zoran Milanović ponovio je u četvrtak ideju da predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini sjednu za stol s njime, srpskim i turskim predsjednikom jer se “u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje” za krizu u BiH.

“Dodik je zadnji problem Bosne i Hercegovine. Kakav je Schmidt? Ne poznajem čovjeka, ali neće izbaciti Dodika tim djetinjastim prijetnjama. Dodik predstavlja srpski narod u BiH.”

“Nemaju leba da jedu, mogu se samo kestenima gađat”

Na pitanje je li BiH na rubu sukoba odgovorio je:

“Nisu jer nemaju ‘leba’ da jedu, mogu se samo kestenima gađat’. Dodik je ponekad neobuzdan, ali s njim se dogovorimo za 10 minuta, i to ne o podjeli Bosne”, kazao je Milanović.

Izjava o tome da ljudi u BiH nemaju “leba da jedu” i da se mogu samo gađati kestenima izazvala je veliki interes medija iz BiH, a neki među njima Milanovićevu izjavu nazivaju sramotnom.

“Ja bih rado tu vidio kao nekakve jamce i (srpskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića. Imat ćemo mi nesporazuma, ali idemo vidjeti što možemo napraviti u BiH da ostane čitava”… i (turskog) predsjednika (Tayyipa) Erdogana”, rekao je još hrvatski predsjednik novinarima.

Milanović vjeruje da se “jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje”. “Dakle, da svaka strana, a to su tri etničke strane, ima nekoga kome vjeruje i da je s druge strane netko kome baš nije da potpuno ne vjeruje”, rekao je.

“Ne znam ja koliko Bošnjaci vjeruju Vučiću, ali Srbi mu vjeruju. To mi je dovoljno”, dodao je Milanović.

Predsjednik je nedavno pozvao premijera Andreja Plenkovića na usklađivanje politike prema BiH, a Plenković ga je potom nazvao “ljutim zagovornikom Željka Komšića kojeg je podržavao protiv člana HDZ-a” i dodao kako je predsjednik sada valjda “frend s Dodikom”.

Milanović je odgovorio da se premijer treba izjasniti zašto u Bruxellesu daje izjave koje “idu na štetu Hrvatima”.

“Govorim o tome da držimo zajednički front, ne stegovni nego u stavovima. I svaka naša svađa u Hrvatskoj izaziva kiselinu i mučninu u Mostaru, Širokom Brijegu i Vitezu”, rekao je Milanović.

Plenković je na summitu čelnika EU u listopadu rekao da “u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od (Milorada) Dodika u pogledu funkcioniranja BiH”.

Autor: Index.hr / Hina