Milanović: Biti Hrvat nije pitanje krvi, već izbora

Zoran Milanović, nekadašnji premijer i bivši predsjednik trenutno najuticajnije opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), potvrdio je da će biti kandidat te stranke na predstojećim predsjedničkim izborima, a tokom svog …

… premijerskog mandata ostao je upamćen po mnogim izjavama, među kojima i onoj da za njega “biti Hrvat nije pitanje krvi, već izbora”.

Kandidatura Milanovića za predsjednika Hrvatske, iako je bila najavljivana, izazvala je pravi bum u hrvatskoj javnosti, tim prije što se aktuelna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nije izjasnila da li će ponovo učestvovati u trci za Pantovčak.

Vladajuća HDZ, koja je sinoć počela obilježavanje 30 godina od osnivanja, ranije je saopštila da je spremna da podrži još jednu kandidaturu Grabar Kitarović.

Na svečanosti tim povodom oglasio se i aktuelni premijer Andrej Plenković, koji je rekao da očekuje ponovnu kandidaturu Grabar Kitarović za predsjednicu i ponovio spremnost HDZ da je u izbornoj trci podrži.

Objavom kandidature Milanovića za predsjednika Hrvatske moglo bi se reći da je izborna kampanja već počela, iako će ti izbori biti održani krajem godine.

Oni koji podržavaju Grabar Kitarović, kao što je, na primjer, evropska zastpnica HDZ-a i članica Glavnog odbora te stranke, Dubravka Šuica, tvrdi da Milanović ne može da ugrozi aktuelnu predsjednicu u trci za još jedan mandat.

Šuica je za zagrebačku N1 televiziju izjavila da Milanović i nje bio baš uspješan premijer.

S druge strane, poslanik SDP Predrag Fred Matić je nakon objavljivanja kandidature Milanovića uporedio sa Grabar Kitarović ocijenivši na tviteru:

“Više je Milanović rekao u ovih 15 minuta nego Kolinda za četiri godine”.

Inače, Milanović je rođeni Zagrepčanin, odrastao u starom Trnju, kvartu koji je u sedamdesetima predstavljao socijalni miks sačinjen od siromašnih starosedilaca i doseljenika iz različitih dijelova bivše države.

Kao diplomirani pravnik radio je u Ministarstvu spoljnih poslova, godinu dana je proveo u mirovnoj misiji OEŠ-a u ratnom Azerbajdžanu, u okupiranom Nagorno Karabahu.

Bio je savjetnik u hrvatskoj misiji pri EU i NATO u Briselu.

U Izvršni odbor SDP kooptiran je na poziv osnivača te stranke Ivice Račana.

Za predsjednika SDP izabran je 2007., nakon smrti Račana.

U novembru 2011. koalicija SDP-HNS-IDS-HSU pod njegovim vođstvom uvjerljivo je pobijedila na izborima HDZ i iduće četiri godine vladala Hrvatskom. Pre toga, Milanović je imao krucijalan uticaj i na izbor Ive Josipovića za predsjedničkog kandidata SDP-a.

Nakon pada vlade američkog biznismena hrvatskog porekla Tihomira Tima Oreškovića, Milanović je na izborima poveo Narodnu koaliciju, ali je opet pobijeđen, nakon čega je podnio ostavku i napustio politiku.

Osnovao konsultantsku firmu EuroAlba Advisory.

Jutarnji list podsjeća na najupečatljivije Milanovićeve izjave među kojima je i ona o o državi, kada je rekao: ” Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država”.

Kada je otišao s vlasti rekao je:” Kad jednom odem s vlasti, želio bih da me ljudi ne pamte ni po čemu”.

O državnicima je govorio da i “najbolji dolaze na najzahtevnije poslove u pravilu nespremni jer nisu svjesni šta ih čeka”.

Dok se aktivno bavio politikom govorio je da u politici nema i ne može imati prijatelja, te da mu ni rođeni brat nije prijatelj, pogotovo ako se, kako je tada rekao, protiv njega podiže prijava.