Milano Fashion Week : U sredistu muske mode

Prednost novim kreatorima

Nakon londonskog Tjedna mode i Salona Pitti Uomo95 u Firenzi, kuce Ermenegildo Zegna i Philipp Plein su posebnim smotrama otvorile Tjedan Muske Mode u Milanu za hladnu sezonu 2019/20 godine. Program manifestacije podrazumijeva 27 privlacnih smotri a lombardijska prijestolnica istice nastupajuce stiliste. Osobenost dogadjaja su “ko-izdanja”, na kojima su izmjesani muski i zenski modeli. Medju inovirajucim brandovima su Moschino koji se nedavno prstavio u Rimu.Palm Angels je dosao iz NYC-a a Giorgio Armani je priredio iznenadjujucu izlozbu fotografija, pod nazivom “Fabula”, pokazavsi umijece galskog fotogrrafa Charlesa Frégera, sto na osobit nacin predstavlja odijevne pripadnosti, razlicitim zajednicama.

Prema rijecima Carla Capasa predsjednika Talijanske modne industrije, prisutni su labeli kojima je dogadjaj premijera u Milanu, poput United Standarda, oformljenog prije cetiri godine od strane Giorgija di Silvo, Magliance Luce Magliano ili japanska marka Bed J.W.Ford. Nisu izostala ni potvrdjena imena : Dolce&Gabbana, Versace, Prada, Fendi, Armani. Dosli su i kanadski fashion mestri, blizanci Dean i Dann Cattenga, britanski stilist John Richards i mnogi drugi.

Moda druga industrija Poluotoka

Predsjednik Capasa istakao je znacaj suradnje modnih dogadjaja jer MFW i Pitti Uomo zajedno organiziraju smotre ali i oko 800 showrooms koje predstavljaju u Milanu 3000 marki. U Italiji je moda druga industrija a najbolje se izvozi, od svih proizvoda.

Sektor sto podrazumijeva tekstil, odijevanje, torbice i cipele, nakon teskih godina, potvrdio je u 2018 dobro zdravlje i prodju sa znacajnim, godisnjim porastom za 2,8%, odnosno 66,6 milijardi eura, po proracunima Confindustrije Mode.

Muski modeli zabiljezili su progres od 2%, tako da medju 28 clanova Unije, Italija prdstavlja 38% proizvodnje meanswear-a. Bez sportske i radne odjece procenat se dize na 46% pa je zemlja, starokontinentalna prvakinja!
Ipak u Milanu su zabrinuti za ovogodisnje poslovanje zbog Brexita i sve vidljivijih trgovinskih nesporazuma, SAD i Kine.

Autor: Dzana Mujadzic