Metju Palmer danas u posjeti Bosni i Hercegovini

BiH Vijesti

Kako je “Avaz” eksluzivno najavio prije tri dana, specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) danas je u posjeti u Bosni i Hercegovini. Palmer će se tokom danas u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te drugim zvaničnicima sa državnog i nižih nivoa vlasti.

Planirano je da Palmer razgovara sa članovima Predsjedništva BiH u 9:30 sati.

Palmerova posjeta potvrda je američke podrške pozitivnim procesima u BiH, ali i na cijelom Balkanu, naročito nakon vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova.

Očekuje se da će na sastanku biti riječi o odluci Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je ocijenjeno da je memorandum između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme štetan po vitalne nacionalne interese.

U fokusu Palmerove posjete bit će i ekonomske teme, što je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Palmer će se s Tegeltijom sastati u 12:00. Sastanku će prisustvovati i entitetski zvaničnici Fadil Novalić i Radovan Višković.

Tegeltija je kazao da će s Palmerom tokom njegove predstojeće posjete Sarajevu razgovarati, prije svega, o problemima s kojima se susreće ekonomija Bosne i Hercegovine kao posljedica koronavirusa.

Uoči Palmerove posjete član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini RS da će uputiti zahtjev Predsjedništvu BiH da se izmjesti Ambasada Bosne i Hercegovine iz Tel Aviva u Јerusalem i da će o tome obavijestiti Palmera.

S obzirom na to da će se 2020. godine održati lokalni izbori, zasigurno će se razgovarati i o prioritetu provedbe fer i demokratskih izbora, ali i o evroatlantskom putu i drugim izazovima s kojima se susreće BiH.
Očekuje se da bi Palmer mogao da posjeti i Mostar gdje će prvi put biti održani izbori nakon 12 godina.

Autor: Avaz.ba