METEOROLOG NEDIM SLADIĆ NAJAVLJUJE: Evo kada nas očekuje vrhunac ledenog vala…

BiH Vijesti

U pogledu temperatura, očekuju nas ledeni dani u centralnim i istočnim područjima Bosne, odnosno dani u kojima temperatura ne prelazi 0°C ni tokom najtoplijeg dijela dana, prognozira meteorolog Nedim Sladić.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas će u našoj zemlji biti pretežno oblačno vrijeme. Prolazno slab snijeg ili susnježica se očekuju u Bosni i na sjeveru Hercegovine od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U večernjim satima razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Slične prognoze dao je i meteorolog Nedim Sladić. Prema njegovim riječima, pred nama su hladni, zimski dani.

– Danas, 13. januara 2021., po visini sa sjevera kontinenta spušta nam se hladna zračna masa porijeklom s Arktika. Visinska dolina i pripadajući visinski centar se sa sjevera kontinenta premješta prema jugoistoku Europe uz pritjecaj vlažnog i nestabilnog zraka, a u prizemlju preko naše zemlje danas će se premjestiti oslabljena fronta zbog koje se od sredine dana očekuju slabe snježne padavine, najprije na sjeverozapadu, a poslije podne i na prostoru centralne, istočne, jugoistočne Bosne i u sjevernoj i sjeveroistočnoj Hercegovini. Padavine su slabe i većinom padavinski sistem se drži Dinarida. Padavine će do ranih večernjih sati prestati u većem dijelu zemlje. Suho izgledno na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku zemlje i na jugu Hercegovine. Prema kraju dana, smanjenje naoblake od sjeverozapada proširit će se u večernjim satima i na cijelu zemlju.

U cijeloj Bosni i Hercegovini za danas je upaljen žuti meteoalarm zbog niskih temperatura. Kako navodi Federalni hidrometeorološki zavod, minimalne temperature se očekuju oko minus osam Celzijevih stepeni, na planinama i ispod 10.

Upravo vedrija noć sa srijede na četvrtak uz postojeći snježni pokrivač i slab vjetar bit će recept za brže i snažnije ohlađivanje podloge pa će sutrašnja noć biti dosta hladna, a temperature se u nizinama često spuštaju i ispod -5, u centralnim područjima i do -10, na planinama i ispod -10°C. Uvod je ovo u hladan period pred nama koji će kulminirati drugog dana vikenda, kada očekujemo vrhunac ovog hladnog vala, a nerijetko će temperature zraka biti u cjelodnevnom minusu, što naročito vrijedi za centralnu i istočnu Bosnu.

U četvrtak nastavlja se nestabilno vrijeme usljed kruženja vlažnog i nestabilnog zraka sa sjeveroistoka u sjeverozapadnom strujanju (zadnja strana ciklonalnog sistema), a u prizemlju se premješta nova fronta preko naše zemlje. Visinska dolina sa pripadajućim visinskim centrom se premješta prema Crnom moru i zahvata jugoistok Europe. Prema kraju dana, porast atmosferskog pritiska usljed guranja polja povišenog tlaka zraka prema centralnoj Europi iz oblasti istočnog Atlantika uslovit će prestanak padavina i nagovijestiti postepeno nešto stabilnije vremenske prilike, mada neće biti potpuno stabilno ni za dane vikenda, kako će i dalje sa sjevernim vjetrom po visini biti uplitaja vlage, što naročito vrijedi za subotu. Pred svitanje novo naoblačenje sa sjevera proširit će se prema jugu, pri čemu do sjevera Hercegovine padavine su u obliku snijega, a u južnoj Hercegovini u obliku susnježice, a nije isključen ni slab snijeg.

Autor: Slobodna-bosna.ba