METEOROLOG BAKIR KRAJINOVIĆ UPOZORAVA: Snijeg je iza nas, ali je stigla nova pojava…

BiH Vijesti

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Prema prognozama meteorologa Bakira Krajinovića, prolazak hladnog fronta znači i prestanak padavina te smanjenje oblačnosti, ali to donosi nove i neobične vremenske prilike za april.

– Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, aktivan je i žuti meteoalarm. Upozorenje na niske temperature izdato je za sjever i istok Bosne, u centralnim predjelima upozorava se na poledicu, a na krajnjem jugoistoku upozorava se na moguće jake udare vjetra – kazao je on.

Danas se očekuje vedrije vrijeme širom zemlje uz izrazito niske temperature zraka, zbog čega je upaljen žuti meteoalarm za sve regije osim Trebinjske. Žuta boja, upozorenje prvog stepena, aktivno je kada se najniže temperature očekuju između -10°C i -5°C u Bosni, te od -5°C do 0°C u Hercegovini. Vrijeme je potencijalno opasno, budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. U tim slučajevima, češće se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima uz preporuku da izbjegavate moguće rizike.

Loše vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovat će probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura te, po mogućnosti, maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe, poput hroničnih bolesnika i starijih osoba. U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, bit će malo ugodnije, pri tome i dalje neuobičajeno hladno.

Autor: Slobodna-bosna.ba