Merkel: Još nije vrijeme za slabljenje mjera

Njemačka kancelarka Angela Merkel, nakon šestočasovne videokonferencije 27 šefova država i vlada EU o korona krizi, rekla je, u video poruci građanima, da još nije vrijeme da se razgovara o labaljenju preduzetih restriktivnih mjera.

“Još nismo stigli ni do onog vremena kada je moguće vidjeti da li mjere djeluju”, naglasila je ona imajući u vidu činjenicu da je Njemačka od ponedeljka uvela ograničenja slobode kretanja.

Zamolila je građane Njemačke na strpljenje.

Na sastanku bilo je riječi i o zajedničkom stavu o finansijskoj pomoći, a Merkelova je prenijela da je naloženo ministrima finansiija da u roku od dvije nedjelje izrade tehničke detalje kreditnih linija za evrozonu.

Njemačka smatra da je Evropski mehanizam stabilnosti glavni instrument za pomoć drugim zemljama u korona virus krizi.

Merkel je upozorila da će posljedice korona krize biti veće od onih međunarodne finansijske krize 2008.godine.

Pohvalila je Evropsku komisiju, pominjući inicijativu zajedničkog nabavljanja zaštitne opreme, što je važno za manje članice.

“Nadam se da će to voditi ka uspjesima”, rekla je ona.

Kancelarka ukazala je i da bolje funkcioniše transport robe, kao i da je akcija vraćanja građana iz inostranstva solidarna akcija.

“To su sve naznake gdje se može reći da želimo biti solidarni”, poručila je ona.

Merkelova, koja se nalazi od nedjelje poslije podne, u samoizolaciji, nakon što je pozitivno na virus korona testiran ljekar koji joj je dao vakcinu, kaže da ima dosta posla.

Istakla je da vrijeme provodi u videokonferencijama i telefonskim razgovorima.

“I pored toga nedostaje mi, malo, što nisam lično prisutna na sjednicama vlada, što ne mogu da vidim ljude ili što nemam lični kontakt”, naglasila je Merkel.

Autor: CdM