Meksičke aktivistkinje prosvjedovale protiv nasilja, zapalile vladinu zgradu

Svijet Vijesti

MEKSIČKE aktivistkinje jučer su tijekom prosvjeda protiv nasilja nad ženama zapalile dio zgrade koja pripada vladinoj komisiji za ljudska prava u Ecatepecu, javlja Reuters.

Sprejem išarale zgradu te potom bacile molotovljeve koktele

Nakon što su sprejem išarale zgradu grafitima koja se nalazi u centralnom Meksiku, oko 25 maskiranih žena ušlo je u zgradu te je zapalilo iznutra. Potom su izašle iz zgrade te bacile molotovljeve koktele na vanjske zidove.

Policija je uhitila trinaest žena, koje su kasnije puštene na slobodu nakon što su se društvenim mrežama počele širiti glasine o lošem tretmanu policije prema njima.

Aktivistkinje koje upozoravaju na neriješene slučajeve ubojstva žena prošlog su tjedna okupirale i ured savezne komisije za ljudska prava u Mexico Cityju.

Dobra medijska pokrivenost prosvjeda pomogla je otvaranju rasprave o temi te su se prosvjedi proširili na druge gradove u zemlji.

Ubojstva žena porasla su za 5,4 posto u odnosu na prošlu godinu

Femicid, odnosno ubojstva žena zbog njihovog roda, porastao je u periodu između siječnja i srpnja u Meksiku za 5,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Samo u srpnju ubijeno je 74 žena.

Iz federalne komisije su zatražili od policije da ne naudi prosvjednicama, a guverner države Alfredo del Mazo osudio je poteze policije te obećao istragu o incidentu.

Iz državnog tužilaštva su poručili kako je policija prilikom uhićenja 13 žena poštovala pravila i protokole.

Autor: Index.hr