Maske ili pelene: Ovo je dijeljeno djeci po školama

Svijet Vijesti

Potpuno neupotrebljive zaštitne maske dobili su učenici zagorskih škola. Maske su prevelike, jednoslojne i ničemu ne služe

Te je maske naručila Krapinsko-zagorska županija, odnosno župan Željko Kolar koji se još prošle sedmice “požalio” da “samo maske za početak školske godine koštaju gotovo 100.000 kuna”. No nije se požalio na doslovno bačenih 100.000.

Fotografije maski koje su učenicima podijeljene u školama poslali su roditelji koji nisu mogli vjerovati što su djeca dobila.

– Prema uputama HZJZ-a, maske trebaju biti dvoslojne i priljubljene uz lice. S ovim maskama se po troje djece istodobno može omotati , roditelji ne znaju bi li se smijali ili plakali.

I dok su druge Županije maske za školarce naručivale od domaćih proizvođača, firmi iz njihove županije, iako je Krapinsko-zagorska županija srce tekstilne industrije, župan je maske naručio od distributera, preprodavača.

Na deklaraciji je označena firma iz Zagreba koja šije zaštitnu opremu. Dok se čeka na odgovor iz Županije koliko maski je kupljeno, za tačno koliko novaca i od koga, te jesu li uopće vidjeli što su platili, novinari portala “Ni Zagorje malo” nazvali su firmu koja ih je šila. Kažu da oni sa Županijom nisu poslovali, nikakvu isporuku nisu napravili za Zagorje te da je Županija očito njihove maske kupila od distributera. Pojasnili su i da postoje različite veličine, pa koju netko naruči, tu veličinu oni i isporuče.

– Ove velike maske se nakon nekoliko pranja na 95 stupnjeva smanje zato, između ostalih, šijemo i maske ove veličine. No mi imamo široki asortiman maski – dodali su.

Ove jednoslojne maske su definitivno najjeftinije. No je li ih i Županija platila jeftino, znat će se kad stigne odgovor iz Ureda župana.

– Županija je u prvom valu nabavila 33.000 platnenih maski, svaki će djelatnik i djelatnica te učenik i učenica naših škola na početku školske godine dobiti po dvije maske – izjavili je prošli tjedan Jasna Petek, zamjenica župana.

Kolar je, pak, u jednom od svojih nastupa čak rekao da će po 100.000 kuna Županija morati trošiti na maske svake sedmice (?!). Čeka se komentar i na tu izjavu jer je nelogično da Županija svake sedmice kupuje platnene maske koje su perive i dugotrajne. Doduše, ako će se i dalje nabavljati ove jednoslojne, prevelike, dakle neupotrebljive, ima logike u njegovoj izjavi.

Neke škole maske djeci nisu niti podijelile. Navodno ih nisu ni dobile.

Autor: OSLOBOĐENJE PORTAL