Masivne eksplozije u vojnom objektu u Jordanu

Svijet Vijesti

Jordan je objavio da je seriju masivnih eksplozija koje su potresle grad Zarqa rano u petak vjerojatno uzrokovao električni kratki spoj u obližnjem skladištu municije.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama u eksplozijama koje su se dogodile u pustinji istočno od drugog po veličini jordanskog grada, rekli su vlada i vojna komanda.

Ogromni plamen osvjetljavao je pustinjsko noćno nebo i mogao se vidjeti čak do glavnog grada Amana, 35 km jugozapadno.

“Osjećali smo se kao da se dogodio potres. Prozori su se tresli i staklo se razbilo. Moja su djeca počela plakati ”, rekla je stanovnica Zarqe Nabila Issa, domaćica i majka petero djece.

Sigurnosne snage zatvorile su Zarqu, prostrani industrijski grad s 1,5 miliona stanovnika, i spriječile saobraćajni izlazak ili ulazak u grad. Novinari koji su željeli putovati kroz Zarqu do mjesta eksplozije oko 10 km istočno spriječeni su u tome, prenosi Reuters.

U pustinjskom području u kojem su se dogodile eksplozije smješteno je nekoliko glavnih baza američke vojske, uključujući aerodrom izgrađen 2018. Mjesto Jordana čini ga idealnim čvorištem za logistiku i opskrbu Sjedinjenih Država, uključujući i garnizon američke vojske u Tanfu na jugoistoku Sirije.

“Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni spoj u vojnim skladištima municije koja se nalaze u izoliranom i nenaseljenom području i pod nadzorom kamera”, rekao je vladin glasnogovornik Amjad Adailah.

Autor: Fena