Masakr je počinio Amerikanac, ratni veteran, Ian David Long (28)

Najmanje 12 osoba je ubijeno, među kojima i policijski časnik, u baru u Thousand Oaksu u Kaliforniji kada je na studentsku večer upao naoružani napadač, javljaju američki mediji.

Napadač je identificiran kao 28-godišnji Ian David Long. Okružni šerif otkrio je na konferenciji za medije i neke detalje o njemu. Long je, prema tvrdnjama šerifa, bio ratni veteran i služio je u američkoj mornarici.

Služio je u mornaričkoj jedinici u razdoblju od 2008. do 2013. godine, i bio je u sastavu američkih jedinica u Afganistanu, gdje je primio niz medalja za hrabrost i požrtvovanje.

Nakon što je napustio vojsku, upisao je sportsku akademiju u Kaliforniji i studirao je pune tri godine, a onda, iz neobjašnjivih razloga, 2016. godine napustio studij.

Policiji je otprije bio poznat zbog nekoliko kazni za parkiranje te zbog izazivanja prometne nesreće.

U aprilu ove godine, policija je intervenirala u njegovoj kući na poziv komšija koje su se žalile na čudno ponašanje Davida Longa. Nakon tog incidenta, David je upućen kod psihijatra, no psihijatar je procijenio da nema potrebe da ga zadrži u bolnici.

Policija kaže da je živio sam u kući sa svojom majkom, a njegove komšije govore da je bio usamljen i nekomunikativan, no da ništa nije ukazivao da bi mogao biti tako ozbiljan psihički bolesnik. No, njegov kolega sa studija rekao je novinarima da je David bio usamljen, ali vrlo zloban, i da je prisustvovao nekim njegovim mentalnim ispadima.

Očevici tvrde da je riječ o bijelcu čije je tijelo krcato tetovažama. Mediji također pišu da se majčinim automobilom dovezao do kluba gdje je počinio stravični masakr.

Ostale detalje policija zasad nije željela iznositi.

Policija je priopćila da je najmanje 12 osoba ozlijeđeno.

Pucnjava je počela u 23,20 sati po lokalnom vremenu u srijedu, oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, navodi policija.

Navodno je u vrijeme napada u Borderline Bar and Grillu bilo najmanje 200 ljudi.

Motiv napada također još nije utvrđen.