Lukašenko: Ako neko napadne Rusiju, Bjelorusija ulazi u rat

Svijet Vijesti

Ako zapadne zemlje izvrše agresiju na Rusiju, Bjelorusija će ući u rat, izjavio je danas bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“U slučaju da neko pokuša da napadne Rusiju preko Bjelorusije ili u blizini bjeloruskih granica, naša armija od 60.000-65.000 vojnika ući će u rat. Prema odredbama sporazuma o Kolektivnoj bezbjednosti i sporazuma o državnoj uniji, Zapad je u našoj zoni odgovornosti”, izjavio je Lukašenko za ruske medije, prenosi TAS.

“Ako se dogodi takav napad sa zapada, sjevera ili juga, odmah ćemo pohitati u pomoć Rusiji”, zaključio je bjeloruski predsjednik.

Lukašenko je prošlog mjeseca naložio ministarstvu odbrane Bjelorusije da budno motri na pokrete snaga NATO-a u Poljskoj i Litvaniji i da borbenu gotovost podigne na viši nivo u jedinicama koje kontrolišu zapadne granice Bjelorusije.

Nešto kasnije, 19. avgusta, bjeloruski ministar odbrane Viktor Krenjin naredio je da se pogranična armijska oblast Grodno pojača taktičkim raketnim jedinicama, višecijevnim raketnim baterijama, bespilotnim letjelicama i protivvazdušnim raketnim sistemima.

Autor: Tanjug