Ljekari: Trumpova vožnja oko bolnice ugrozila zdravlje drugih

Svijet Vijesti

Trump je u nedjelju navečer snimljen kako sa zadnjeg sjedišta crnog automobila, s maskom na licu, maše pristalicama okupljenim ispred vojne bolnice Walter Reed.

Kratki izlazak američkoga predsjednika Donalda Trumpa iz bolnice u kojoj se liječi od COVID-a 19 kako bi iz automobila mahnuo okupljenim pristalicama, izazvala je brojna upozorenja te kritike da je zbog političkih bodova ugrozio zdravlje drugih ljudi, prenosi Hina.

Trump je u nedjelju navečer snimljen kako sa zadnjeg sjedišta crnog automobila, s maskom na licu, maše pristalicama okupljenim ispred vojne bolnice Walter Reed u predgrađu Washingtona. Za vrijeme vožnje, s njim su se u automobilu mogle vidjeti još dvije osobe.

Pacijenti kod kojih se utvrdi zaraza korona virusom uglavnom moraju ostati 14 dana u karantinu, koliko je uobičajeno vrijeme inkubacije za korona virus, kako ne bi zarazili druge osobe. Trump je pozitivan test na korona virus dobio u četvrtak, no da je zaražen priopćeno je tek u petak ujutro.

Neposredno prije izlaska iz bolnice, Trump je na Twitteru objavio video u kojem kaže da priprema “malo iznenađenje velikim domoljubima koji su se okupili na ulici”.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere Trumpov izlazak iz bolnice opisao je kao “kratku vožnju u motoriziranoj povorci kako bi mahnuo pristalicama” te je dodao da se Trump vrlo brzo vratio u bolnički apartman.

Deere je istaknuo da su “poduzete prikladne mjere opreza” prije vožnje kako bi se zaštitio predsjednik i oni koji ga podržavaju. “Potez je odobrio ljekarski tim”, dodao je.

Kritika i poruke podrške

Ubrzo su uslijedile kritike, među kojima je i ona ljekara iz bolnice Walter Reed.

“Svaka osoba u automobilu tokom te potpuno nepotrebne predsjedničke vožnje sada mora na 14 dana u karantin”, napisao je na Twitteru James Phillips, ljekar i profesor hitne medicine na Univerzitetu George Washington. “Mogli bi se razboljeti. Mogli bi umrijeti. Zbog političke predstave.”

Senator Brian Schatz, demokrat s Havaja, dodao je da “moli za zdravlje pripadnika tajne službe koji su bili u Trumpovoj pratnji: njima je jasno da je rizik dio njihova posla, samo što ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da moraju razmišljati da im opasnost prijeti od osobe koju štite”.

Bilo je i poruka podrške pa je tako republikanac Greg Abbott, guverner Teksasa, na vijesti o Trumpovoj vožnji oko bolnice na Twitteru napisao kako se čini da se Trump brzo oporavio od COVID-a. “Tolike su molitve uslišane”, dodao je.

Autor: Balkans.aljazeera.net