Ljekar Bijele kuće: Bajden je zdrav, snažan i spreman za dužnost

Svijet Vijesti

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je u petak bio na ljekarskom pregledu te podvrgnut kolonoskopiji, “spreman je za dužnost i sposoban izvršavati svoje dužnosti”, naveo je njegov ljekar u pismu koje je objavila Bijela kuća.

Kevin O’Konor, ljekar američkog predsjednika, kazao je da je kolonoskopijom pronađen “polip benignog izgleda” koji je lagano odstranjen.

– Očekuje se da će histološka evaluacija biti dovršena početkom naredne sedmice. Predsjednik nikad nije imao rak debelog crijeva – izvijestio je ljekar.

O’Konor je također rekao da je Bajden pokazao povećanu učestalost i ozbiljnost “pročišćavanja grla” zbog refluksa, što je zahtijevalo detaljan pregled. Taj pregled nije otkrio tumore, čireve, rak ili druga ozbiljna stanja, naveo je ljekar.

Bajdenov hod se također čini “osjetno tvrđim i manje fluidnim” nego u prošlosti, napisao je O’Konor. Pretraga je pokazala da se veći dio ukočenosti može pripisati trošenju kičme.

Bajden, koji u subotu slavi 79. rođendan, nastavio je obnašati svoje predsjedničke dužnosti u petak oko 17:35 sati po srednjeevropskom vremenu nakon kratkog prebacivanja ovlasti na potpredsjednicu Kamalu Haris (Harris) tokom anestezije. Haris je tako postala prva ženu u historiji SAD-a koja je imala predsjedničke ovlasti.

Autor: Avaz.ba