Ledena oluja poharala SAD: Najmanje 21 mrtav, milijuni bez struje

Svijet Vijesti

Povijesna zimska oluja usmrtila je najmanje 21 osobu, ostavila milijune Teksašana bez struje i u utorak poharala američkim jugoistokom.

Brutalna hladnoća progutala je goleme dijelove Sjedinjenih Država, zatvorivši centre za cijepljenje protiv covida-19 i ometajući opskrbu cjepivima. Očekuje se da će popustiti do vikenda, prenosi Reuters.

Dužnosnici u Teksasu suočeni su s kritikama jer je energetska mreža u više navrata pala. Ledena oluja zaustavila je divovske vjetroagregate u zapadnom Teksasu, zbog čega energetske kompanije nisu mogle zadovoljiti eskalirajuću potražnju.

Najmanje 21 osoba umrla je u Teksasu, Louisiani, Kentuckyju i Missouriju, uključujući četvero stradalih u požaru kuće u Sugar Landu u Teksasu gdje je nestalo struje, javljaju policija i lokalni mediji.

Predsjednik Joe Biden uvjeravao je guvernere teško pogođenih država da je savezna vlada spremna ponuditi sve potrebne hitne resurse, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner rekao je na konferenciji za novinare da 1.3 milijuna ljudi u njegovu gradu ostaje bez struje. Grad traži tvrtke koje i dalje imaju energenata da budu otvorene kao centri za zagrijavanje.

“Izuzetno je važno vratiti energiju što je brže moguće. To je prioritet!” rekao je Turner.

Dužnosnici na jugu Teksasa upozorili su građane da u zatvorenom prostoru ne koriste roštilje ili grijalice na propanske boce jer su u bolnice dolazili otrovani ugljičnim monoksidom nakon što su na taj način pokušavali zagrijati zaleđene domove.

Autor: Hina