Kućni ljubimac i trudnoća: kako ga pripremiti za dolazak bebe?

Magazin

Naši krzneni ljubimci dio su naše porodice. Brinemo o njima, njegujemo ih, pazimo, mazimo – dobijaju tretman kakav i zaslužuju. Međutim, koliko god bili divni i privrženi, naši ljubimci nikada ne mogu zameniti dijete.

Želja za djetetom se javlja u trenutku kada veza s partnerom očvrsne i kada u njemu prepoznate osobu s kojom želite da stvorite novi život.

S druge strane, želja za djetetom ne isključuje ljubav prema kućnom ljubimcu. Naš krznenin prijatelj je davno zacementirao svoju poziciju i ulogu u domaćinstvu. Dakle, rješenje ostaje samo jedno – prilagođavanje. Mladi roditelji će se morati prilagoditi i pripremiti za svoju novu ulogu, a kućnog ljubimca takođe očekuje promena rutine. Da bi se sve odvijalo bez problema, na vrijeme bi trebalo započeti adaptaciju.

Priprema ljubimca za dolazak bebe

Čitav proces bi trebalo započeti privikavanjem ljubimca na miris i izgled bebe, kao i na zvukove koje bi mogla proizvesti. Potpuno nepoznati stimulusi iz spoljašnje sredine mogu izazvati stres kod ljubimca, te pokreću refleks “bori se ili bježi”.

Bez obzira koliko je vaš ljubimac inače nježan i miroljubiv, na znak opasnosti može reagovati neočekivano. Ako su mu izgled i miris bebe unaprijed poznati, ljubimac će bebu dočekati ljubazno i pitomo – kao novog člana porodice.

Pojedini budući roditelji opredjeljuju se za kupovinu realistične bebe lutke, o kojoj će se brinuti mjesecima prije nego što prava beba dođe na svijet. Naravno, briga se tiče samo nježnog ophođenja prema lutki u prisustvu ljubimca. Dok ste i dalje u porodilištu, dekicu u koju je beba bila umotana možete poslati kući, kako bi ljubimac na vrijeme mogao da onjuši i registruje miris.

Ukoliko je vaš ljubimac pas koji voli da boravi i unutar vašeg doma, rana trudnoća je pravo vrijeme da se pozabavite dresiranjem. Pas ne mora da se ponaša “vojnički”, ali bi svakako trebalo da zna osnovne komande, poput “ne skači”. Ne sumnjamo da će vaše dijete i ljubimac tokom narednih godina postati nerazdvojni duo, ali u početku i najnježniji skok može ozlijediti ili uplašiti novorođenče. Ukoliko je ljubimcu dozvoljeno da se penje po namještaju, možda je vrijeme da uvedete nova pravila. Naime, veće su šanse da će životinja slučajno ozlijediti novorođenče ako je u istoj visini s njim.

Dolazak bebe defintivno će zahtjevati razmještaj stvari u kući. Bebina soba mora biti organizovana tako da vam je sve na dohvat ruke, što automatski znači da će određeni komadi namještaja morati da pronađu novo mjesto. Ako su vaši ljubimci mačke, sigurno imate bar jednu posudu s posipom. Mačka se uglavnom vrlo brzo navikne na određeno mjesto gdje će vršiti nuždu. Ukoliko smatrate da bi posip trebalo dodatno udaljiti od bebine sobe, uradite to u ranoj trundoći. Tako će i vaša mačka uspjeti da se navikne na novi razmještaj.

Briga o zdravlju ljubimca veoma je važna. Međutim, kada znate da beba dolazi u vaš dom, morate biti sigurni da je životinja potpuno zdrava i da nema parazita. Obavezno ljubimca odvedite kod veterinara i raspitajte se o simptomima na koje bi trebalo da reagujete. Osim zdravlja ljubimca, prioritet je i zdravlje buduće majke i nerođene bebe. Hranite se zdravo, umjereno se krećite i usvojite zdrave životne navike. Kada je riječ o bebi, ni slučano nemojte propuštati zakazane kontrole. Ginekolog će, na osnovu ultrazvučnog pregleda, moći da vam blagovremeno ukaže na moguće probleme. Važan dio prenatalne njege je i prenatalno testiranje. U pitanju je neinvazivna metoda kojom se može utvrditi zdravstveno stanje bebe. Moj prenatalni test dostupan je već od 10. sedmice trudnoće i otkriva Daunov, Edvardsov i Patauov sindrom, kao i pol djeteta. Uzorkuje se samo mala količina majčine venske krvi, a na rezultate testiranja se čeka samo nekoliko dana. Test je pouzdan i precizan i ne nosi rizik po zdravlje majke ili bebe.

Možda najvažnije – isplanirajte kvalitetno vrijeme sa svojim ljubimcima. Tokom cijele trudnoće, a i nakon porođaja, računajte da ćete bar pola sata morati odvojiti za “druženje” sa svojim ljubimcem. Brojne promjene će dodatno navesti da se ljubimac osjeća zapostavljenim. Dolazak bebe stres je i za ljubimca, pa mu nemojte uskraćivati pažnju. Vodite računa da, ma koliko bio pametan, ljubimac ne zna da beba dolazi u vaš dom, pa će mu pridošlica svakako predstavljati iznenađenje. Cio dan ćete posvjetiti novorođenčetu, ali ne zaboravite i na kvalitetno vrijeme sa svojim ljubimcem.

Beba je stigla u dom

Stigao je i taj dan – beba stiže kući. Stručnjaci savjetuju da prilikom povratka iz porodilišta, sami uđete u dom i prvo pozdravite svog ljubimca. Ljubimci drugačije percipiraju vrijeme od nas, pa odsustvo od nekoliko dana njima djeluje kao godina. Poklonite ljubimcu pažnju, a za to vrijeme neka član porodice ili prijatelj uđe u kuću noseći bebu. Na ovaj način ljubimac shvata da mu pridošlica neće oteti vašu ljubav. Zatim dozvolite ljubimcu da “upozna” bebu, kroz njuškanje. Ukoliko imate više ljubimaca, neka bebi prilaze jedan po jedan, kako bi ste mogli da kontrolišete stiuaciju.

Ako primjetite probleme u adaptaciji ili čujete režanje, uznemireno dahtanje, ili opazite da je ljubimac uznemiren, reagujte što prije. Ljubimac će reagovati na komandu. Ukoliko se na vrijeme posvjetite dresiranju, ovakvih problema ne bi trebalo da bude.

Ne zaboravite da je i ljubimcu potreban prostor, pa mu posvjetite vrijeme, ali mu i obezbjedite prostor u kojem neće biti djece. Kao što rekosmo, možda će dijete i ljubimac kasnije postati nerazdvojni, ali je u početku i jednom i drugom potreban prostor za osamu. Stariji ljubimac će posebno cijeniti prostor bez stalnog plača i stresa.

I za kraj – koliko god vaš ljubimac bio nježan i pitom, nemojte ga ostavljati samog s novorođenčetom. Mada je godinama član vaše porodice, ljubimac i dalje ostaje životinja koja reaguje instinktivno. Ako ga zvuk ili pokret prestraše, ne možete sa sigurnošću znati kako će reagovati. Da, divne su priče u kojima veliki pas štiti malecnu bebu, ali nemojte testirati ovu teoriju. Kada dijete malo poraste, imaće dovoljno vremena za igru i druženje.

Nema potrebe da birate između ljubimca i djeteta. Ukoliko na vrijeme počnete s planiranjem i akcijom, beba će stići u dom, a ljubimac će novog člana porodice dočekati s mnogo topline i ljubavi. Vi ste, na kraju krajeva, jedna velika srećna porodica.