Krlezin “Banket u Blitvi” nanovo tiskan u Francuskoj

Roman u tri knjige

Pariski izdavac “Inculte”, smjesten u prelijepoj cetvrti Le Marais, objavio je nedavno, restauriranu knjigu Miroslava Krleze “Banket u Blitvi”. Prijevod je ostao od davno preminule sarajevske lektorice, Mauricette Sullerot Begic koja je francusku verziju ostvarila na 762 strane, pod nazivom “Banquet en Blithuanie”.

Krleza je izmislio novu Europu, okrenutu podloznosti usponu fasizma, tiranizma, razlicitih diktatura u mnostvu zemalja : Spanjolskoj, Italiji, Njemackoj, pa staljinizmu u SSSR-u. O djelu je napisao : -Melankonicna instrumentalizacija Banketa komponirana je varijacija na tada sve akutniju temu o radjnju i porastu fasisticke psihoze po raznim predjelima i zemljama evropskim, u predvecerju drugog svjetskog rata.

U prve dvije knjige “Banketa” prikazan je politicki sudar, izazvan Otvorenim pismom Nielsa Nilsena, pukovniku Brutanskom, a sve dramske percepcije do ovog dogadjaja, povukle su u smrt citave falange blitvo-blatvijske politicke i kulturne elite. Poslije neuspjelog atentata protivu Nielsa Nelsena on je, posto je, posto je na kraju druge knjige ubio majora Gergisa, uspio da se spasi u Blatviji a motiv samoubojstva generaliice Michelson, s kojom je Nielsen prekinuo svaku vezu uvjeren da je generalica povjerljivo lice pukovnika Brutanskog, samo je nagovjesten da prve dvije knjige “Banketa” ostaju nedovrsene kao fragment sa trecom knjigom romana, ona se Nielsenu zatvara kao kompozicijska cjelina u obliku moralne i politicke katarze glavnog lica!

Historija se ponavlja

Roman “Banket u Blitvi” je najprije simbol nestajanja jer mnostvo likova izcezava.Krleza nije zaboravio dvo izraza, posto u vojnoj terminologiji banket oznacava stubu u rovu, na kojoj vojnik puca ili promatra.

Prema zapisima Enesa Cengica “S Krlezom iz dana u dan”, veliki
knjizevnik je trecu knjigu “nosio u glavi od 1952 a napisao je u
jednom dahu, 1960 godine. Prve dvije su objavljene 1938 I 1939, a
treca tek 1963.

Prema zapisima Enesa Cengica “S Krlezom iz dana u dan”, veliki knjizevnik je trecu knjigu “nosio u glavi od 1952 a napisao je u jednom dahu, 1960 godine. Prve dvije su objavljene 1938 I 1939, a treca tek 1963.

Simbolicna vizija europske politicke stvarnosti je i znacajna kritika micro nacije sto vladaju zamislima Europske Unije isticuci osobne kulture preko grotesknog i isforsiranog patriotizma.

Tekst je zabrinjavajuce aktualnosti u ovo doba porasta ekstremene desnice na Starom kontinentu i drugih, vec oglaseenih prijetnji drugih grupa sto fasizam, iskljucenje, i negiranje drugih, poput ostalih prijetnji demokraciji, skrivaju religijom.

Autor: Dzana Mujadzic