Krizni štab naredio proširenje bolničkih kapaciteta i nove načine testiranja

BiH Vijesti

Zaštitne maske od danas su obavezne na otvorenom na cijeloj teritoriji FBiH, saopštio je na konferenciji za novinare pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Čerkez je kazao da se epidemiološka situacija u FBiH značajno pogoršala, te otkrio nove naredbe i preporuke koje je za periode od narednih 14 dana donio Federalni krizni štab.

Prema njegovim rječima, incidenca je 160, što je duplo više nego prije sedam dana. Rapidno raste broj oboljelih.

– Zahtijevali smo obustavu hladnih programa, samo hitni slučajevi, dakle slučajevi koji ne mogu da čekaju i slučajevi kojima specijalističko-konsultativna služba kaže da su neophodni da se urade, ostali hladni slučajevi bi se trebali obustaviti – kazao je Čerkez.

Krizni štab je naredio svim zdravstvenim i bolničkim kapacitetima – kliničkim centrima, kantonalnim bolnicama, općim bolnicama da u naredna 72 sata na raspolaganje stave 30 posto svojih kapaciteta.

– Traži se aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH. Pozivaju se kantonalna ministarstva zdravstva, zajedno sa fondovima zdravstvenog osiguranja da zajedno neodložno sklope ugovore i počnu testiranja u svim laboratorijama koje su certificirane – potcrtao je Čerkez.

Uvodi se mogućnost i antigenskog testiranja. Međutim, propisano je kada se to radi, a i dalje je osnova za testiranje PCR test.

– Osim ovih mjera, zabranjena je organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne skrbi. Ove mjere stupaju na snagu sa danom donošenja i očekujemo da će ih se svi pridržavati – dodao je Čerkez.

Autor: Vijesti.ba