KOMŠIĆ ODGOVORIO ČOVIĆU: “HNS vodi rusku propagandu protiv politike građanske BiH”

BiH Vijesti

Demokratska fronta odbacila je optužbe tzv. Hrvatskog narodnog sabora o promoviranju bilo kakvog govora mržnje i netrpeljivosti tokom jučerašnjeg predizbornog skupa DF-a u Mostaru.

Mostarska organizacija DF-a navodi u saopćenju da je mostarska, ali i šira bosanskohercegovačka javnost i jučer imala priliku čuti više puta ponovljene i potcrtane poruke o Mostaru kao gradu svih njegovih građana Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih drugih Mostaraca, gradu koji ne zaslužuje etničke ili bilo kakve druge identitetske podjele. 

– HNS-ova upornost u predstavljanju takve politike kao politike mržnje i netrpeljivosti jeste dio sistematske propagande koja se protiv ideje građanske Bosne i Hercegovine godinama vodi putem HDZ-ovih medija – navodi se u saopćenju mostarske organizacije DF-a.

Demokratska fronta Mostar također smatra da je HNS u potpunosti izgubio kredibilitet za zastupanje evropske politike s obzirom na to da vodeća stranka HNS-a, odnosno HDZ, djeluje u interesu ruske politike u Bosni i Hercegovini, o čemu DF govori već godinama, a HDZ to uvijek i iznova potvrđuje te time otklanja bilo kakvu sumnju u ispravnost političkog stanovišta Demokratske fronte.

– O tome ko je za evropsku politiku, a ko protiv nje, najbolje svjedoči činjenica da DF insistira i predlaže rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, dok HDZ uopće ne želi ni čuti za provođenje presuda Evropskog suda za ljudskog prava, jer je HDZ-u ruska politika iznad svake evropske politike, pa i iznad interesa Bosne i Hercegovine da postane članicom NATO saveza – navodi se u saopćenju DF-a, koji poziva sve građane Mostara da ne nasjedaju na prorusku propagandu tzv. HNS-a te da na izbore izađu kao slobodni građani i glasaju po vlastitoj savjesti. 

– DF je porazio HNS prije dvije godine, a tek će HNS poraz osjetiti za dvije godine – poručili su iz Demokratske fronte. 

Autor: Slobodn-bosna.ba