Komšić: Odazvat ću se pozivu Tužilaštva, mada nemam veze s ikonom

BiH Vijesti

Iz Tužilaštva BiH danas je potvrđeno za “Avaz” da će sva tri člana Predsjedništva BiH biti saslušana zbog afere ikona.

Ova institucija ranije je formirala predmet i vrše se provjere kako je ikona iz Ukrajine završila u rukama Milorada Dodika, a on ju je poklonio Sergeju Lavrovu, šefu diplomatije Rusije.

– U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije obljavili, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi”, naveli su iz Tužilaštva BiH za “Avaz”.

Naglašeno je da će akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

– Također,  će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navedeno je.

Ove informacije komentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Odazvat ću se pozivu Tužilastva BiH jer poštujem instutucije države, mada iskreno ne znam kakve veze imam sa ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime, kaže Komšić.

Autor: Vijesti.ba / Avaz.ba