KO O ČEMU, DODIK O RASPADU DRŽAVE: “BiH je ‘mrtav konj’ koji se ne može uzjahati!” (VIDEO)

BiH Vijesti

“Bosna i Hercegovina je ‘mrtav konj’ koji se ne može uzjahati, čega su svjesni i međunarodni posrednici koji pričaju drugačije samo zato što primaju visoke zarade”, izjavio je noćas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intrevjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS)

– Ja sam potpuno uvjeren da BiH nema nikakvu šansu kao zemlja, da je ona zarobljena, podijeljena, i to ne zavisi od Milorada Dodika. To je uvijek bilo tako istorijski gledano. Zemlja koja nema potencijala za bazični konsenzus o bilo čemu i da je RS sve ovo vrijeme trpila, s jedne strane zato što su nam stalno nametali rješenja, a s druge što nije imala pun kapacitet ekonomskog zamaha – rekao je Dodik.

Dodao je da su svi zamorčići te i takve “nemoguće BiH” u kojoj ima zaljubljenosti i osporavanja, onih koji tvrde da je ona moguća i onih koji tvrde da je nemoguća.

– Imate masu tih međunarodnih mešetara koji ovdje za dobre plate odrađuju svoje trogodišnje mandate i nestanu, a kad ih sretnete negdje u svijetu nakon toga, onda svi kažu ono što ja govorim, a to je da tu nema nikakve šanse, da je to mrtav konj koji se ne može uzjahati. I onda se oni mijenjaju na tri godinei stalno promovišu one iste ideje od prije 20 godina kao da se ništa nije promijenilo, i onda Bošnjaci ostaju zarobljeni u tome – rekao je Dodik.

BiH ne funkcionira

Dodao je kako u BiH ništa ne funkcionira i da je dokaz njegovih tvrdnji da, kada bi se pustilo da svi samostalno funkcioniraju, jedino bi opstala RS.

Reagirajući na zahtjev za njegovo hapšenje koji se čuo u Domu naroda BiH, Dodik je rekao da je riječ o pokušajima da se time prikriju problemi koji postoje unutar Federacije BiH i same Bosne i Hercegovine.

– To je odraz jedne situacije u BiH koja uopšte ne funkcioniše, prije svega u Federaciji BiH, gdje je situacija zamrznutog konflikta između hrvatske i bošnjačke političke elite, gdje nisu uspjeli da formiraju vladu Federacije, koja im se raspala, čak ni da konstituišu većinu. Tamo postoje pokušaji da se ti problemi dignu na nivo BiH u namjeri da se odmaknu od tih problema koji su evidentni – kazao je Dodik.

On je rekao da su preduzete mjere da se nabave vakcine i da se očekuje da one stignu, ali i da ima mnogo problema s tim u cijelom svijetu, a BiH, kako je naveo, nije nikakav izuzetak.

– Postojao je pokušaj međunarodne zajednice da nam ”uvale” priču da samo oni mogu da nam obezbijede vakcine, ali se sada vidjelo da je to promašaj. Oni tvrde da ovdje političari ne rade svoj posao, a ne daju nam tu vakcinu – rekao je lider SNSD-a.

RS platila milione, ali ne dobija vakcine

Naglasio je da je RS platila 6,2 miliona eura, ali da i dalje ne dobija vakcine niti ima bilo kakvu kontrolu nad procesom nabavke.

– Mi smo učinili sve da rezervišemo i napravimo okvirni ugovor s ruskim proizvođačem na 1,1 milion vakcina. U značajnoj mjeri se globalna bitka vodi oko vakcina, prijeti se ako se uzme ruska vakcina, a onda vidite vijesti da ih uzima Njemačka, Austrija, Italija, ranije je uzela Mađarska, Slovačka… – rekao je Dodik.

Naglasio je da samo zemlje proizvođači mogu računati da imaju vakcinu, dok svi drugi moraju da čekaju u redu.

Kratko se osvrnuo i na političku situaciju u Banjoj Luci, koja se usložnila zbog odgađanja usvajanja budžeta. Skupštinska većina koja traži usvajanje nekoliko amandmana, kaže, ima njegovu podršku.

– Ako ne možete da izdržite čišćenje grada, gospodine, obratite se Vladi, niko neće dozvoliti da grad koji je reprezent za Srbe u Republici Srpskoj, šalje negativne poruke. Usvojićemo budžet na prvoj narednoj sjednici, jedino ako ga gradonačelnik ne povuče iz svojih kalkulacija. Naravno da su pripremljeni amandmani u funkciji da se pomognu ljudi ovdje – ističe Dodik.

Dodik je istaknuo da očekuje da budžet Banje Luke bude usvojen na narednoj sjednici Skupštine grada.

Autor: Slobodna-bosna.ba