Kineska vojska: Odlučno ćemo slomiti svaki pokušaj odvajanja Tajvana

Svijet Vijesti

Kineska vojska upozorila je da će “odlučno slomiti” svaki pokušaj razdvajanja Tajvana od Kine i izrazila uvjerenje da je osujetila kompletno spoljno miješanje i separatističko djelovanje u vezi sa nezavisnošću Tajvana.

Službeni list kineske vojske „PLA dejli“ objavio je video na svom Veibo nalogu koji prikazuje nedavne vježbe, u kojima vojnici uvježbavaju „desant na plažu i izvode jurišne vježbe sa mora na ostrvo“, prenosi RT.

Video prikazuje vojnike kako izvode desant uz pomoć malih letjelica, probijaju bodljikavu žicu i druge prepreke, kopaju rovove u pješčanom sprudu i vježbaju borbu u šumi.

Ako se separatističke snage usude da odvoje Tajvan od Kine, u bilo čije ime i na bilo koji način, Narodnooslobodilačka vojska će ih odlučno slomiti po svaku cijenu, navodi se u komentaru „PLA dejli“.

Vježbe su, navodno, izvedene na poligonu u provinciji Fuđijan, koja je udaljena samo 180 kilometara od Tajvanskog moreuza.

Kineska vojska je poslednjih mjeseci rasporedila ratne brodove i borbene avione koji izvode vježbe u blizini Tajvanskog moreuza, kao odgovor na „američke provokacije“.

Od početka oktobra kineski ratni avioni izvršili su skoro 150 upada u tajvansku zonu protivvazdušne odbrane, čime su signalizirali visoke tenzije između Tajpeja i Pekinga, ali su poslednjih dana ti letovi obustavljeni, prenosi Sputnjik.

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je da je tajvanski separatizam „najveća prepreka“ ponovnom ujedinjenju sa Kinom i istakao da bi ujedinjenje ostvareno „mirnim sredstvima“ najbolje služilo interesima nacije u cjelini.

Međutim, tajvanska predsjednica Cai Ing Ven izjavila je da ostrvo i kopno ne bi trebalo da budu međusobno podređeni i poručila da će se Tajvan „opirati aneksiji ili zadiranju u suverenitet“.

U međuvremenu su nedavni izvještaji otkrili da američke snage za specijalne operacije tajno mjesecima obučavaju tajvanske trupe za borbu protiv Kine i da Vašington isporučuje Tajvanu oružje, navodi RT.

Odnosi između centralne vlade Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine, nakon što su se snage Kuomintanga, predvođene Čang Kaj Šekom, poraženim u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Autor: N1