Kina osudila prolazak američkog ratnog broda u blizini njenih teritorijalnih voda

Svijet Vijesti

Kina je osudila danas SAD kao najvećeg “kreatora rizika” u regionu nakon što je američki ratni brod ponovo prošao kroz vode koje razdvajaju Tajvan i Kinu.

Raketni razarač američke Sedme flote “USS Kurtis Vilbur” obavio je “rutinski prolazak Tajvanskim moreuzom” u skladu sa međunarodnim pravom, saopštila je Mornarica SAD.

Istočna komanda kineske Narodnooslobodilačke vojske objavila je da su njeni pripadnici pratili kretanje broda u moreuzu i poslali upozorenje.

-Američka strana namjerno izvodi stare trikove, izaziva nevolje i remeti situaciju u Tajvanskom moreuzu – navodi se u saopštenju.

To “u potpunosti pokazuje da su SAD najveći kreator rizika za regionalnu bezbjednost i mi se tome odlučno protivimo”, dodaje se u saopštenju kineske armije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je brod plovio u pravcu sjevera kroz moreuz i da je “situacija normalna”.

Isti brod prošao je kroz moreuz prije mjesec dana, a Kina je tada saopštila da SAD time ugrožavaju mir i stabilnost.

Najnovija misija uslijedila je oko sedam dana nakon što je Tajvan objavio da je 28 kineskih borbenih aviona, uključujući bombardere, ušlo u vazdušni prostor tajvanske odbrambene identifikacione zone, što je bio najmasovniji ulazak do sada.

Autor: Srna