Kim Jong-un se predomislio: Otkazao samit s Južnom Korejom, moguće otkazivanje i sastanka s Trumpom

Iako su se odnosi između dvije Koreje posljednjih sedmica kretali u pozitivnom smjeru, Sjeverna Koreja odlučila je otkazati samit sa Južnom Korejom.

Pyongyang je otkazao razgovore sa Seoulom zbog vojnih vježbi “Max Thunder” koje zajednički obavljaju Južna Koreja i SAD, javlja novinska agencija Yonhap pozivajući se na sjevernokorejske medije.

Službena Korejska središnja novinska agencija KCNA, nazvala je provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borba, za koje je rekla da u njima učestvuju američki nevidljivi lovci i bombarderi B-52, te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendovati razgovore.

Također, Sjeverna Koreja zaprijetila je da će biti otkazan i sastanak između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, čije je održavanje zakazano za 12. juni u Singapuru.

Heather Nauert, portparolka State Departmenta, rekla je kako nema informacija od Sjeverne Koreje o prijetnji da otkaže summit i da ona nastavlja planirati sastanak.

Kako prenose agencije, Sjeverna Koreja vojne vježbe smatra probom za invaziju i provokaciju u vremenu kada su odnosi sa Južnom Korejom poboljšani.

Top