Kim Džong Un upozorio građane na tešku krizu

Svijet Vijesti

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un pozvao je građane da se pripreme za tešku krizu, nakon upozorenja iz organizacija za ljudska prava da se zemlja suočava sa velikom nestašicom hrane i ekonomskom nestabilnošću.

Kim je u govoru na partijskoj konferenciji uporedio sadašnju situaciju sa devedesetim godinama prošlog vijeka, kada je vladala smrtonosna glad. On je pozvao partijske kadrove da ulože maksimalne napore da bi “barem malo” narodu olakšali situaciju.

Sjeverna Koreja je zatvorila svoje granice zbog pandemije koronavirusa i potpuno obustavila trgovinu sa Kinom, koja je presudna za sjevernokorejsku ekonomiju.

Već mjesecima stižu upozorenja da se narod Sjeverne koreje nalazi u problemima, prenio je BBC. Izvještaji o teškoćama naročito su učestali iz gradova u blizini kineske granice, gdje je krijumčarenje donosilo značajne prihode.

Cijena kukuruza, koji je osnova ishrane većine ruralnog stanovništva Sjeverne Koreje, značajno je porasla, pa jedan kilogram ove žitarice sada košta više od mjesečne plate, navodi se u izvještajima.

Autor: Srna