Kako je Houellebecq nasamario Krokodila

Scena iz romana

U Parizu se javnost zabavlja i sali nacinom ponasanja knjizevnika Michela Thomasa, poznatijeg kao Houellebeq jer je uzeo djevojacko prezime, bake po majci, na koji je izbjegao put i nastup na beogradskom festivalu Krokodil.

Galski pisac je objasnio kako se u avionu osjecao benzin pa da se jedna zgodna crnka, tuzila na to.

Kako kazu Francuzi “Houellebecq je ostvario lazni skok” stotinama srbijanskih ljubitelja njegovog stvaralastva, sto su ga nastojali cuti da cita isjecke iz svojih djela i potom druziti se sa njim, u okviru Festivala Krokodil u Beogradu.

Knjizevnik je uputio dvije poruke organizatorima, preko elektronske poste navodeci:

-Bilo bi dugo sve ispricati, radi se o sceni iz romana. Houellebecq i treca supruga Qianyum Lysis Li, Kineskinja iz Sangaja sa kojom se ozenio prosle jeseni jer je pisala tezu o njegovom stvaralastvu na Sorbonni, trebali su putovati avionom Air Serbia, koji omogucava tri dnevna leta, izmedju Pariza i Beograda.

-Dogodila se pobuna putnika koji su htjeli napustiti avion …zena je bila na celu nezadovoljnika, najprije sasvim sama…crne kose, tridesetgodisnjakinja, zgodna.Ne znam da li je Francuskinja ili Srpkinja.Govorila je sto sam ja htio izreci!

Pisac priznaje kako je “tuzan” jer nije otisao u Beograd ali -radostan jer je ucestvovao u pobuni, pravednoj i ispravnoj.Kratki okrsaj s autoritetima ga je podsjetio na dugu epizodu pobune Zutih prsluka- povjerio je francuskim novinarima.

Kako je izrekao, postoje tri leta za Beograd pa je mogao stici na Krokodil, uprkos, navodnom, otkazivanju leta.Potvrdio je kako -vise nije zelio ponovo sjesti u avion i radije je otkazao ucesce.-Zao mi je zbog svega ali moglo je gore zavrsiti-zakljucio je Michel Houllebecq.

Beogradska verzija

U srbijanskoj prijestolnici ugodjaj je bio drugaciji. Pisac Vladimir Arsenijevic iz organizacije festivala Krokodil, obavijestio je publiku u Kombank dvorani -da je kvar u avionu trajao cetiri sata-sto se nigdje ne pominje u francuskim izvjestajima, niti je podatak istakao sam knjizevnik, razgovarajuci sa predstavnicima medija. Stisnuti, mnogobrojni ljubitelji djela galskog romanopisca i esejiste su uglas uzvikivali :- Sto nas niste obavijestili da ne dolazi?

Agencija Tanjug je objavila svjedocenje Milène Beric, takodjer iz organizacije festivala, koja je istakla kako je cijelu godinu pregovarala sa Houellebecqom -mjereci svaku rijec!

-Imali smo razlicite opstrukcije, mnostva institucija; pokusali smo dovesti svjetsku, knjizevnu zvijezdu u Srbiju.Vec je odbio 43 zemlje i sve ovo je zahtjevalo ozbiljan protokol u kome smo Houellebecqu i supruzi, kupili karte kod avioprijevoznika Air Serbia.Sviju smo obavijestili da nam dolaze.Nasa mala organizacija Krokodil je dakle, ispregovarala i uspjela da dodje do momenta u kojem ce jedan od najvaznijih, svjetskih pisaca stici u Srbiju.

Beric je izjavila da nije bilo moguce obavijestiti publiku o nedolasku uzvanika iz Francuske jer je morala o tome informirati galsko veleposlanstvo i Francuski kulturni centar.

Zakljucak cijelog dogadjaja je provjerena okolnost da supruznici Houellebecq nisu bili na avionskoj listi spornog leta za Beograd/niti drugih/ i da avion apsolutno nikada nije bio u kvaru, a nije bilo nikakvih pobuna!

Autor: Dzana Mujadzic