Kako je Crna Gora postala savršena alternativa za luksuzni turizam

Crna Gora je destinacija koja privlači sve veći broj inostranih turista, a nije tajna da veliki broj njih i ulaže u luksuzne crnogorske nekretnine, koje u svoja četiri zida nude pravo malo parče raja na zemlji.

Godinama je Crna Gora važila za izuzetno pogodnu destinaciju za prosječno ljetovanje, ali njena obala iz sezone u sezonu postaje bogatija za velike turističke komplekse i elitna naselja koja privlače svjetske biznismene, umjetnike i uopšte hedoniste koji žele najbolji tretman!

Oni koji žele nešto bolje da upoznaju Crnu Goru biraju obilazak čitave obale, uz neizostavne izlete u divlju prirodu koja se izdiže nad primorjem. Tu je i onaj drugi tip posjetilaca koji teži da pronađe idealan kutak sa najljepšim pogledom na more, pa se takvi turisti obično lociraju na jednom mjestu odakle upijaju sav šarm Crne Gore.

U nastavku vas vodimo kroz najljepša mjesta, prirodne ljepote i atrakcije koje objašnjavaju kako je Crna Gora postala savršena alternativa za luksuzni turizam.

Porto Montenegro – najluksuznije naselje Crne Gore

Crna Gora uživa reputaciju elitne destinacije zahvaljujući luksuznim naseljima koja nude kompletan hedonistički užitak na najljepšoj obali ovog dijela Evrope. Jedno od takvih mjesta je marina i nautičko naselje Porto Montenegro u Tivtu, koji je ujedno i najveća luka na Mediteranu.

Izdavanje luksuznih apartmana u Crnoj Gori je dobilo potpuno novu dimenziju sa ovim mjestom, jer svaka od ponuđenih smještajnih jedinica nudi zadivljujući pogled na more i na raskošne jahte usidrene u luci. Apartmani su uređeni u skladu sa najvišim standardima modernog i komfornog, a enterijer plijeni prefinjenim kamenim i drvenim podlogama koje daju poseban šarm ambijentu.

U okviru kompleksa su smješteni i poznati svjetski brendovi odjeće, nakita i obuće, a posjetioci mogu da uživaju i u nizu restorana i kafića sa prefinjenom ponudom najboljih pića i jela. U luksuzu ove luke prvenstveno uživaju vlasnici plovila koji u Porto Montenegro uglavnom dolaze upravo sa pučine, a luka pruža odličnu uslugu brige o plovilima, zbog čega njihovi vlasnici uvijek rado biraju ovaj kompleks za odmor.

Autentična priroda Crne Gore – raj za turiste

Nekada luksuz prevazilazi dimenzije materijalnog. To najbolje pokazuje prelijepa priroda Crne Gore kojom, tako autentičnom i divljom, vjerovatno ne može da se pohvali još neka država u svijetu ili regionu. U Crnoj Gori je smještena najduža plaža na Jadranu (Velika plaža u Ulcinju), a unutrašnjost zemlje obiluje stablima crnog bora čiji reprezentativni primjerci dosežu visinu i do 50 metara.

Tu je i preko 15 ledničkih jezera smještenih na Durmitoru, koje narod naziva “gorske oči”. Za jezera se vežu izuzetno zanimljive legende koje se prenose sa koljena na koljeno, zatim specifičan geografski položaj i jedinstven biodiverzitet. Sve ovo turistima djeluje izuzetno zanimljivo i atraktivno, pa se rado odlučuju na istraživanje Crne Gore u koju se poslije uvijek rado vraćaju.

Posebno lijep pogled na prirodu Crne Gore se pruža sa osmatračnice u NP Biogradska gora. Osmatračnica je visoka 22 metra, i jedinstvena je u regionu sudeći po ljepoti na koju gleda – sa ovog mjesta možete uživati u pogledu na jednu od najbujnijih šuma u Evropi.

Jedna od najljepših atrakcija je bistra voda Skadarskog jezera, ujedno i najvećeg jezera na Balkanskom poluotoku. Jezero otiče rijekom Bojanom u Jadransko more, a puno je ostrva i poluostrva koja imaju kulturnu i istorijsku vrijednost. Žabljak je kao mjesto gdje se nalazi prijestonica nekadašnje Zete jedan od najvećih istorijskih simbola Crne Gore, zatim i Lesendro tvrđava na stijeni koja se nalazi na sredini jezera.

Bogat eko-sistem, prelijep prirodni ambijent i specifični istorijski simboli čine ovaj prizor bogatim i luksuznim u pogledu njegove autentičnosti, pa nije ni čudo što turisti obožavaju da razgledaju Crnu Goru i van njene obale mora.

Vjerske i kulturne znamenitosti Crne Gore

Ukoliko pratite mapu najvažnijih znamenitosti u Crnoj Gori, onda će vas sigurno odvesti i u jedno od najposjećenijih pravoslavnih svetilišta u svijetu – manastir Ostrog, koji je smješten na planini Ostroška greda. Često je ovo mjesto i glavni povod za posjetu Crnoj Gori, a turisti tvrde da se u okolini čudotvornog manastira osjeća nevjerovatan mir i spokoj, zbog čega se posjetioci Crne Gore rado upućuju na ovo mjesto.

Planina Lovćen izaziva posebnu pažnju zbog mauzoleja Petra II Njegoša, drevne crkvice, pećine i mnogo kulturnih spomenika koji vjerno svjedoče o crnogorskoj istoriji i kulturi. Slično interesovanje izaziva i Bokokotorski zaliv, koji obiluje stilski izrađenim kapijama, palatama bogatih crnogorskih porodica i mnoštvom stepenica koje su njegov zaštitni znak.

Staro kotorsko jezgro važi za jednu od najbolje očuvanih srednjovjekovnih cjelina, zbog čega izaziva divljenje svih koji se nađu na njenim ulicama.

Tajna Crne Gore leži u neprocjenjivoj kombinaciji prirodnih ljepota, atraktivnih ljetovališta i luksuznih apartmana i kompleksa koji turistima nude vrhunsko uživanje. S obzirom na sve što može da ponudi, ne čudi što ova susedna država iz godine u godinu prima sve veći broj turista koji su zainteresovani ne samo za obalu, već i za sve druge znamenitosti i ljepote Crne Gore.