Kako izabrati savršen model brushaltera?

Sve žene znaju koliko kupovina brushaltera umije da bude stresna aktivnost. Ako nam se dopada model, onda nema veličina, ili ako ni ne znamo svoju pravu veličinu možemo završiti sa grudnjakom koji se usijeca, visi ili iz kog sve “kipi”. Kako vam se ne bi ponavljale greške u kupovini ovog komada veša, predstavljamo vam najbolji vodič kroz odabir savršenog modela i idealne veličine za sve dame.

Naučite da odredite veličinu

Od brushaltera koji je preuzak ili od praznih korpi koje štrče ispod majice – nema prijatelja u izgradnji dobrog stila. Iako žene pažljivo biraju kvalitetan brushalter, često se dogodi da promaše veličinu, pa je potrebno da naučite kako da odaberete idealnu veličinu ovog komada veša.

Svaki brushalter obično ima slovo i broj na deklaraciji. Slova su raspoređena od A do F, a brojevi se kreću u opsegu od 60 do 125. Nas, sa ovog područja, na deklaracijama zanima samo oznaka Eu – iliti Evropa.

Slovo označava veličinu korpe

Veličina korpi na brushalterima je određena slovima A, B, C, D i F (nekad DD). „A“ je najmanja, a „F“ najveća korpa. Ako kažemo da neko nosi “trojku” to je onda korpa C. Da bi saznali koju veličinu korpe nosite, mjerite obim prijeko cijelih grudi, pazeći da krojački metar zadržava istu liniju sprijeda i pozadi.

Sada imate dvije mjere, onu obima grudnog koša i ovu obima grudi, izračunajte njihovu razliku, pa pogledajte koja bi korpa trebalo da vam odgovara.  Na primjer, ako imate obim grudi 90, a obim grudnog koša 75 , jednostavno oduzmite ova dva broja. U ovom slučaju razlika je 15 i trebalo bi da uzmete korpu B.

 • 12-14 – korpa A
 • 14-16 – korpa B
 • 16-18 – korpa C
 • 18-20 – korpa D
 • 20-22 – korpa E
 • 22-24 – korpa F

Kako odrediti broj brushaltera?

Broj u veličini brushaltera označava širinu grudnog koša ispod grudi, najuži dio vašeg grudnog koša. Ovi brojevi se kreću od 60 do 125. Za širinu grudnog koša od 78 do 82 cm, broj je 80.

Dakle, kada vidite broj, on se odnosi na 2 cm uži i širi grudni koš. U ovome je tajna da ne kupite brus koji vam se usijeca. Dakle, da bi odredili broj koji vam odgovara izmjerite obim ispod grudi.

 • 63-67 – 65 (odgovarajuća širina)
 • 68-72 – 70
 • 72-77 – 75
 • 77-82 – 80
 • 82-87 – 85
 • 87-92 – 90

Za koju priliku kupujete grudnjak?

Veoma je važno odrijediti namjenu brushaltera. Da li nam treba za svaki dan, kada ga nosimo ispod majice? Treba li vam za novu svečanu haljinu ili želite adekvatnu potporu na grudima tokom treninga? Postoje i oni klasični, multifunkcionalni modeli koji zamjenjuju sve one brushaltere koje ponekad ne možemo priuštiti. To su oni jednostavni, neprimjetni koji ne sputavaju ali uredno drže grudi čvrsto na mjestu.

Kakve sve vrste grudnjaka postoje?

Brushalteri su odijevni komad čijim se dizajniranjem i šivenjem ljudi u sferi mode ozbiljno bave, jer nije lako napraviti tako mali komad garderobe koji treba da bude i udoban, i da pruža potporu ali i da lijepo izgleda. Razlika u vrsti i stilovima brushaltera može biti u korpama, pa ćemo tako one kitnjaste i push-up bruseve naći prevashodno među korpama manjih veličina.

Višeslojni, punjeni brushalteri

Višeslojni brushalteri su napravljeni od 3 i više slojeva i vrsta platna, naročito u predjelu korpi. Obično su bogato ukrašeni čipkom, a poneki imaju manje ili veće sunđerasto punjenje. Spadaju u najbolje držeće brushaltere koji postoje na tržištu, i obično daju onaj tradicionalni, podignuti izgled grudi. Namjenjeni su prevashodno bujnim grudima ili grudima koje su teške i imaju pad.

Push-up grudnjaci

Push-up brushalteri su debelo punjeni grudnjaci čija je funcija da grudi poguraju naprijed, i obezbijede što ljepši izgled dekoltea. Bretele su obično široko postavljene, a korpe nešto pliće i manje zaobljene nego kod standardnog, punjenog grudnjaka. Najviše benefita od ovakvih grudnjaka imaju žene čije su grudi srednje veličine (B ili C).

Samostojeći (adhezivni) brushalteri

Samostojeći brushalteri drže grudi sa velikom preciznošću zbog traka i šavova na unutrašnjoj strani korpi, i to bez lijednog ramenog povezivanja. Obično se koriste kada neka odijevna kombinacija ne trpi pokazivanje brushaltera, a ipak želimo da imamo lep dekolte. Nisu najbolji izbor za one kojima treba ozbiljnija podrška na grudima, odnosno za žene koje imaju velike grudi.

“Bralet” – brushalter i top u jednom

Tipičan “bralet” ne podsjeća na klasičan grudnjak. Nema žičanu osnovu, nikakvu potporu oko i na samim grudima, i sastoji se obično iz jednog ili dva dijela tankog platna. Podsjeća na negliže a postao je popularan jer je bogato ukrašen čipkom, i nose ga mahom žene kojima ne treba veća podrška.

Višenamjenski brushalter

Višenamjenski brushalteri su oni čiji se izgled i namjena mogu mijenjati, shodno potrebi žene koja ga nosi. Da bi brushalter bio “višenamjenski” njegove bretele moraju imati funkciju skidanja, ili mijenjanja. Mogu se prebacivati na jedno rame, ili funkcionisati bez ikakve bretele, kada ne treba da narušavaju izgled odjeće koja otkriva ramena. Najčešće su vrlo jednostavnog dizajna.

Plitki brushateri

Polubrusevi su manji od klasičnih brushaltera, odnosno imaju plitke korpe i kraće žice, ali često dolaze sa parom bretela koje se ne mogu skinuti. Dobar su izbor za djevojke koje imaju male ili grudi srednje veličine, a vole dublji “V” izrez.

Još jedna vrsta plitkih brushaltera su i, u posljednje vrijeme veoma popularni, “balkon” grudnjaci, vrlo atraktivni i obezbjeđuju finu potporu grudima srednje veličine, a bez izgleda klasičnog brushaltera.

Brushalteri sa prednjom kopčom

Kao što i sam naziv kaže, ovi brushalteri se kopčaju sprijeda a ne pozadi. Ovaj model brushaltera je odličan za žene čije su grudi nešto šire postavljene, jer su korpe blisko ušivene.

Dugolinijski brushalteri

Ova vrsta brushaltera je namijenjena ženama koje imaju bol u leđima zbog velikih grudi. Dugolinijski brushalter se pruža do struka, neretko i ispod njega, ima par debelih bretela i funkcija mu je da jednako rasporedi opterećenje na ramena i leđa. Obično su i odlični steznici, za haljine.

Brushalteri bez žice

Kao što ćete i same zaključiti, ovi brushalteri nemaju žice, ne stvaraju neugodnost pri nošenju, a za sigurnost i dobro održanje grudi tu su široke, usko postavljene bretele, sa ojačanim donjim dijelom. Potpuno prekrivaju grudi i ne ocrtavaju se ispod garderobe.

Sportski grudnjaci

Tokom sportskih aktivnosti, grudima je potrebna dodatna podrška kako ne bi stvarale bol u lijeđima. Izgledom podsjećaju na top, ili majicu, ali su zato ojačani šavovima u predjelu grudi, koji stvaraju kompresiju i ne dopuštaju pomjeranje. Neki imaju i žicu na dnu a spadaju u obaveznu opremu tokom treninga.

Idealan brushalter je sada samo na jednu prodavnicu do vas. Vrijeme je da sve što ste naučili u ovom tekstu primjenite i častite sebe jednim grudnjakom koji se neće usijecati, a naglasiće sve što treba, i istovremeno pružiti dovoljno dobru udobnost i potporu.