Jutro nakon gašenja struje, radnici “Aluminija” očajni: Svi su nas ostavili

Kako nam je rečeno, pogoni Ljevaonice i Anoda su ispražnjeni, međutim, zbog složenosti tehnološkog postupka, u pogonima Elektrolize to nije bilo moguće

Tri sata nakon ponoći, radnici treće smjene „Aluminija“ napustili su pogone ove nekad moćne kompanije. Zajedno s njima, krug preduzeća napustilo je njih stotinjak koji su pet minuta nakon ponoći nijemo posmatrali kako „Aluminij“ tone u mrak.

Teško da je iko od njih vjerovao da će se dogoditi najcrnji scenarij, isključenje „Aluminija“ s elektroenergetske mreže.

Kako nam je rečeno, pogoni Ljevaonice i Anoda su ispražnjeni, međutim, zbog složenosti tehnološkog postupka, u pogonima Elektrolize to nije bilo moguće.

– Ako nema električne energije, dolazi do smrzavanja metala u ćelijama, usljed čega se on stvrdne poput čelika. Tako ćelije ostaju upropaštene – objasnio nam je jedan od dugogodišnjih radnika ove kompanije.

Na ulazu u firmu zatekli smo jutros Željka Filipovića, člana Nadzornog odbora u ime malih dioničara, koji je to stanje opisao, u najkraćem, kao katastrofu.

– Ćelije su se spekle. Jedino nam preostaje ponovo graditi fabriku. Svi su nas ostavili – od Federalne vlade do Vlade Hrvatske, posebno politika – kazao je on.

U 11 sati počeo je sastanak Sindikata radnika „Aluminija“ u 11 sati s Upravom,piše Avaz.ba.