JOŠ JEDAN SLUČAJ POLICIJSKE BRUTALNOSTI: Gušili su ga dok je molio za pomoć

Svijet Vijesti

Zatvorenik William Janet umro je nakon što se nekoliko minuta borio za vazduh i molio za pomoć dok su ga policajci pritiskali i držali licem prema dole, pokazali su novi video snimci iz zatvora u američkoj državi Tennessee.

U tužbi podnesenoj u oktobru 2020. godine i dopunjenoj u februaru ove godine u ime porodice, njegova kćerka Dominique navodi da je njen otac William umro od posljedica upotrebe prekomjerne sile od strane sedam policajaca i gušenja dok je bio u pritvoru u zatvoru okruga Marshall nakon hapšenja 4. maja 2020. godine, prenosi BBC.

Janeta su, prema tužbi, policajci držali prikovanog za tlo ukupno četiri minuta, a policjaci su branili svoje postupanje u incidentu sa obrazloženjem da je on bio “krajnje neposlušan”.

Državni tužioci zatvorili su istragu o njegovoj smrti prije nekoliko mjeseci, a porota koja je pregledala slučaj, odlučila je da ne podnosi krivične prijave protiv policajaca.

Janet je uhapšen je pod optužbom za opijanje, nepristojno ponašanje i pružanje otpora prilikom hapšenja. Metamfetamin je otkriven u njegovom tijelu, a u zatvorskim spisima se navodi da je halucinirao i da je bio pod dejstvom droga.

Zvaničnici su u svom izvještaju naveli da je na dan svoje smrti on bio agresivan u svojoj ćeliji i da je odbio da se povinuje naređenjima čuvara koji su pokušali da ga smire.

U tužbi porodice se navodi da su mu tokom borbe koja je uslijedila, policajci stavili lisice i oborili ga licem prema zemlji i pritiskali ga iako je on tri puta upozorio da ne može da diše, a jedan od čuvara mu se čak i izrugivao.

U jednom trenutku na snimku se vidi kako policajac podsjeća svoje kolege na opasnosti od gušenja zbog položaja u kome se nalazi zatvorenik i trazi da ga oslobode kako bi mogao da diše.

U izjavi, gradonačelnik Lewisburga Jim Bingam smrt Janeta je nazvao nesrećnim slučajem, ali je naglasio da se on i verbalno i fizički nasilno ponašao prema svojim zatvorskim čuvarima i nije želio da komentariše tužbu porodice koja takođe podnijeta i protiv grada i okruga.

Autor: Hayat.ba