Izrečena mjera protjerivanja za 54 strana državljana iz BiH

BiH Vijesti

Služba za poslove sa strancima u posljednjih sedam dana izrekla je mjeru protjerivanja za 54 strana državljana.

Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima provodi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca usmjerene na kontrolu mjesta na kojima se okupljaju migranti, te inspekcijski nadzor nad pravnim i fizičkim osobama koje pružaju usluge smještaja.

Inspektori za strance, u saradnji s policijskim službenicima, provode zajedničke aktivnosti na području Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Zenice, Travnika, Donjeg Vakufa, Tuzle i Kalesije. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom stranih državljana koji su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Kao rezultat navedenih aktivnosti u posljednjih sedam dana, Služba za poslove sa strancima je zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 54 strana državljana sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Maroka, Turske, Afganistana, Tunisa, Pakistana i Alžira.

Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja s teritorije BiH.

Služba za poslove sa strancima, u navedenom periodu je u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihavata, udaljila 15 stranih državljana s teritorije BiH, među kojima su državljani Turske, Afganistana, Pakistana, Tunisa i Maroka.

Po sporazumu o readmisiji u Republiku Srbiju vraćeno je sedam osoba, dok su tri osobe vraćene u Crnu Goru.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 5.495 migranta.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 13.436 migranta od kojih je 12.690 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U posljednjih sedam dana predmetnom rada je bilo 477 migranta od kojih je 421 iskazao namjeru podnošenja zahtjeva za azil – navodi se u saopćenju.

Autor: Fokus.ba