Izrael srušio toranj u kojem su uredi svjetskih medija: “Trčali smo s 11. kata” (VIDEO)

Svijet Vijesti

DVANAESTEROKATNICA u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima, objavio je očevidac agencije Reuters.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa i potvrdio da je zgrada bila evakuirana. 

U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters.

Agencija France Presse javlja da je televizija Al Jazeera izravno prenijela slike razaranja tornja.

“Trčali smo stepenicama s 11. kata, sad gledamo zgradu izdaleka i molimo se da odustanu”

“Bombe bi sada mogle pasti na naš ured. Trčali smo po stepenicama s 11. kata i sada gledamo zgradu izdaleka, moleći se da će se izraelska vojska ipak povući”, napisao je naTwitteru prije samog raketiranja Fares Akram, dopisnik američke agencije AP iz Gaze.

Islamistički pokret Hamas, koji je na vlasti u pojasu Gaze, i izraelska vojska od ponedjeljka razmjenjuju vatru iz te palestinske enklave na izraelski teritorij, odnosno na samu enklavu u kojoj žive oko dva milijuna stanovnika. 

Prema zadnjim podacima, na palestinskoj strani ubijeno je 139 osoba, od kojih 39 djece, a tisuću je ranjenih.

Na izraelsku stranu ispaljeno je više od 2300 palestinskih raketa od ponedjeljka i ubijeno je devet osoba, od kojih jedno dijete i jedan vojnik, a ranjeno je više od 560.

Izraelska vojska navodi da je proturaketni štit “Željezna kupola” presreo gotovo polovicu tih ispaljenih raketa.

Oglasile se Izraelske obrambene snage

Izraelske obrambene snage (IDF) oglasile su se o napadima na zgrade u Gazi pri čemu je srušen neboder u kojem su uredi Al Jazeere i svjetskih agencija. Kazali su kako žele dati važan kontekst medijskim naslovima o današnjim napadima u Gazi. 

“Hamas je stambena područja u pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obavještajnih podataka, planiranje napada, zapovijedanje i nadzor te komunikacije. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje zakoniti vojni cilj.

Izraelske obrambene snage posljednjih su dana pogodile brojne takve zgrade, no prije nego što smo to učinili, poduzeli smo korake kako bismo osigurali da civili ne budu oštećeni. Nazvali smo stanovnike zgrade i upozorili ih da odu. Poslali smo SMS poruke. Bacili smo bombe koje ispuštaju glasan zvuk i udaraju samo o krov. Osigurali smo dovoljno vremena za evakuaciju.

Ponovit ćemo: Kad Hamas smjesti vojnu imovinu unutar takve zgrade, ona postaje zakoniti vojni cilj. Ovo je jasno međunarodno pravo. Sve višekatnice koje je ciljao IDF korištene su u vojne svrhe”, piše u objavi.

Nešto kasnije još su se jednom javili na Twitteru. 

“Nakon što su unaprijed upozoreni civili i nakon što je dano vrijeme za evakuaciju, borbeni avioni IDF-a pogodili su višekatnicu u kojoj se nalazila vojna obavještajna oprema Hamasa.

U zgradi su se nalazili uredi civilnih medija, iza kojih se Hamas skriva i namjerno koristi kao ljudski štit”, napisale su Izraelske obrambene snage (IDF) u novoj objavi na Twitteru.

Izraelska ofenziva

Izrael je započeo ofenzivu na pojas Gaze nakon što je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem i Tel Aviv u znak odmazde zbog sukoba izraelske policije s Palestincima u blizini džamije al-Aksa u istočnom Jeruzalemu tijekom Ramazana.

To je eskaliralo uoči sudskog ročišta, trenutno odgođenog, koje bi moglo dovesti do deložacije palestinskih obitelji iz domova u istočnom Jeruzalemu koje potražuju židovski doseljenici.

Virtualnu sjednicu o najnovijem palestinsko-izraelskom sukobu Vijeće sigurnosti UN-a treba održati u nedjelju.

Uoči sjednice UN-ova Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik tajnika za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema priopćenju američkoga veleposlanstva, “naglasio potrebu za postizanjem održivoga mira”.

Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i Sjedinjene Države, pokušavaju postići sporazum s Izraelom.

Autor: Hina / Index.hr