Izrael najavio nove napade na Gazu: Nema prekida vatre!

Svijet Vijesti

Izraelska vojska sprema se napasti više ciljeva povezanih s mrežom podzemnih tunela u Gazi koje je izgradila palestinska grupa Hamas, izvještava Jerusalem Post.

Novine citiraju glasnogovornika izraelskih obrambenih snaga (IDF) generala Hidaija Zilbermana koji je govorio o “intenzivnoj noći koja je pred njima”. Najavio je operacije na “novim lokacijama”, prenosi Index.hr.

IDF tvrdi da je pogodio desetke “terorističkih ciljeva” i da je već uništio više od 15 kilometara mreže podzemnih tunela koji pripadaju Hamasu.

Sistemi tunela koje koriste džihadistički borci već su dugo važna meta izraelskih zračnih napada.

Ranije danas general Zilberman rekao je na radiju da IDF “ne govori o prekidu vatre”, dodajući: “Fokusirani smo na raketiranje”, javlja BBC.

“Palestinci su spremni za prekid vatre”

Mustafa Barghouti, lider političke stranke Palestinska nacionalna inicijativa sa sjedištem na Zapadnoj obali, rekao je za BBC World News: „Palestinci su spremni za prekid vatre, Izrael je taj koji se suzdržava od primirja.”

“Ako Izrael želi nastaviti pucati i bacati rakete iz F-16 … i želi da se Palestinci ne brane, naravno, to se neće dogoditi”, rekao je Barghouti i dodao: “Prekid vatre znači da nitko neće slati rakete – da nitko neće pucati s obje strane.”

Netanyahu ne odustaje od novih napada

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je predanost svoje vlade svojim operacijama protiv palestinskih militanata u Gazi.

Netanyahu je danas rekao da će Izrael nastaviti gađati ciljeve u Gazi “onoliko dugo koliko je potrebno da građanima Izraela vrate mir”.

Rekao je da je Hamas, militantna grupa koja vlada Gazom, “primio udarce koje nije očekivao” te da ih je to unazadilo godinama.

“Naši neprijatelji oko nas mogu vidjeti koja je cijena za napade na nas”, rekao je Netanyahu.

Autor: Vijesti.ba