Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre, nadzirat će ih Egipat

Svijet Vijesti

NA DUGOOČEKIVANOM sastanku sigurnosnog kabineta izraelske vlade dogovoren je prekidu vatre s palestinskim militantima u Pojasu Gaze. Na sastanku su sudjelovali premijer Benjamin Netanyahu i glavni sigurnosni dužnosnici zemlje.

BBC javlja da je dogovoren prekid vatre, koji će stupiti na snagu u 2 sata po lokalnom vremenu, odnosno u 1 sat po hrvatskom vremenu. Izrael je potvrdio primirje, ali ne i dogovoreno vrijeme. U priopćenju koje prenose mediji navodi se da je primirje predložio Egipat te da će biti “obostrano i bezuvjetno”. Navodi se i da će situacija na terenu odrediti nastavak kampanje. 

“U kampanji smo ostvarili značajna postignuća, od kojih su neka bila bez presedana”, piše u službenom priopćenju.

Dužnosnik Hamasa potvrdio je da će s Izraelom doći do “međusobnog i istodobnog” primirja u 2 sata po lokalnom vremenu, javlja Reuters.

Prekid vatre, koji je najavio Izrael, predstavlja pobjedu palestinskog naroda i poraz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je dužnosnik Hamasa za Associated Press.

Egipat šalje delegacije koje će nadzirati obje strane

Egipatski predsjednik Sisi poslao je dvije sigurnosne delegacije, jednu u Izrael, a drugu na okupirani palestinski teritorij. Tamo će nadzirati održavanje primirja, javlja egipatska državna televizija.

Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da je razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova i ponovio mu poruku predsjednika Bidena da SAD očekuju prekid vatre.

Američki je cilj bio zaustaviti nasilje, dodao je.

Izraelska vojska je javila da su se na jugu Izraela oglasile sirene upozorenja, što ukazuje na to da su iz Gaze ispaljene rakete. Nakon toga su palestinski mediji u Gazi izvijestili o zračnim udarima na taj teritorij. Napadi su se dogodili nedugo nakon objave o postignutom dogovoru.

Broj ubijenih u Gazi se popeo na 232

Podsjetimo, tijekom dana su se pojavile brojne informacije koje sugeriraju da su obje strane spremne zaustaviti napade, ali nejasno je pod kojim uvjetima.

Tijek danas su bombardiranja izraelskih i palestinskih militanata ponovno bila pojačana.

Broj ljudi ubijenih u Gazi od početka zadnjeg sukoba popeo se na 232, objavili su iz ministarstva zdravstva, kojim upravlja Hamas. Prema ažuriranom popisu, među mrtvima je 65 djece, a u napadima je ranjeno 1900 osoba, javio je danas BBC.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje djece, objavila je izraelska medicinska služba.

Palestinski stanovnici optužuju izraelsku policiju za rasno profiliranje

Potencijalno iseljavanje palestinskih obitelji iz kvarta Sheikh Jarrah izazvalo je napetosti u Jeruzalemu. Izraelske skupine za ljudska prava optužile su policiju za rasno profiliranje prosvjednika u kvartu u središtu nedavnih napetosti u Jeruzalemu. Jedna od skupina optužila je policiju da podržava židovsko “preuzimanje kvarta Sheikh Jarrah”, što je opisala kao “rasističku praksu”.

Izraelska policija kaže da djeluje kako bi spriječila “incidente”.

Kvart Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu dom je nekoliko palestinskih obitelji koje se suočavaju s deložacijom, kako bi se na njihovo mjesto doselile grupe izraelskih doseljenika. Sudbina tih obitelji bila je ključno pitanje tijekom napetosti koje su dovele do trenutnog sukoba.

Policija postavila kontrolne točke u kvartu

Teško naoružana izraelska granična policija nedavno je postavila kontrolne točke na tom području.

Jedna skupina za zaštitu prava kaže da policija blokira ulazak Palestincima koji žele podržati obitelji, dok istovremeno daje pristup “organiziranim skupinama od nekoliko desetaka izraelskih židovskih ekstremista”, od kojih neki imaju automatske puške.

Adalah, grupa za zaštitu prava palestinskih građana Izraela, podnijela je zahtjev Vrhovnom sudu za uklanjanje kontrolnih točaka.

U izjavi je izraelska policija rekla da je uhitila i rastjerala “izgrednike” nakon što su se aktivisti sukobili s policajcima. “Područje je i dalje otvoreno za sve stanovnike i medije koji prate razvoj događaja”, dodaje se.

Autor: Index.hr