Izlivanje nafte blizu Kalifornije izazvalo ekološku katastrofu

Svijet Vijesti

Veliko izlivanje nafte uz obalu južne Kalifornije ostavilo je mrtve ribe, ptice zaglavljene u nafti i zagađena močvarna područja, što su lokalne vlasti nazvali ekološkom katastrofom.

Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država, koja je na čelu akcije čišćenja koja uključuje savezne, državne i gradske agencije, 3. oktobra, najavila je danonoćnu istragu o tome kako je došlo do izlivanja, prenosi Al Jazeera.

Procjenjuje se da se 126 hiljada litara ili tri hiljade barela proširilo u naftnu mrlju koja pokriva oko 13 kvadratnih kilometara Tihog okeana otkad je to prvi put prijavljeno u subotu ujutro, rekla je na konferenciji za novinare Kim Car, gradonačelnica Hantington Biča.

Izlivanje je nazvala “ekološkom katastrofom”.

Grad na plaži, oko 65 kilometara južno od Los Anđelesa, podnio je teret izlivanja, javljaju agencije.

Car je dodala: “Naša močvarna područja degradiraju se, a dijelovi naše obale sada su prekriveni naftom.”

Izlivanje je uzrokovano curenjem u spoju s naftnom platformom Elly i proteglo se od pristaništa Hantington Bič do plaže Njuport Bič, područja popularnog kod surfera i kupača.

Kalifornijsa služba za ribu i divlje životinje naredila je zabranu ribolova za obalna područja pogođena izlivanjem.

Zatražena pomoć predsjednika Bajdena

Američka predstavnica Mišel Stil republikanka koja predstavlja dio pogođenog područja, poslala je pismo predsjedniku Demokratske stranke Džozefu Bajdenu tražeći veliku deklaraciju o katastrofi za okrug Orindž, kojom bi se osigurala federalna sredstva za pomoć u čišćenju.

Stil je kasnije za CNN rekla: “Ovo je zaista ozbiljna katastrofa.”

Coti Petri-Noris, zastupnica u demokratskoj državnoj skupštini koja predstavlja neka područja pogođena izlivanjem, rekla je da je zabrinuta u pogledu opsega štete po okolinu, zajednice i lokalno privredu.

Za CNN je rekla da je izlivanje “poziv na akciju da moramo prestati s bušenjem uz našu dragocjenu kalifornijsku obalu”.

Izvor: Al Jazeera Balkans