Izetbegović odgovorio Dodiku: U troje sjedati nećemo

BiH Vijesti

Bakir Izetbegović, lider SDA, održao je danas konferenciju za medije, gdje je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je, govoreći o Dodikovoj jučerašnjoj najavi da je spreman da razgovara s njim i Čovićem o ustavnim promjenama, ali samo pod uslovom da u razgovoru ne učestvuju stranci, rekao da to dolazi u obzir tek kad Dodik otkloni blokade.

Poslao poruku

– Dodik je meni poslao poruku da je on raspoložen za takav jedan sastanak, ali bez stranaca – kako je on kazao – bez tutora, što sam ja odbio. Dodik je napravio situaciju koju je napravio i sad očekuje od mene da sazovem sastanak i da tražimo rješenja u troje. Sjedati nećemo, izuzev ako Dodik odustane od blokade koju je u ovom času napravio državi. Ako se ukloni blokada i usvoji budžet BiH, tada ćemo sjesti i u troje – izričito je kazao Izetbegović.

Dodao je kako on ne želi da razgovaro pod blokadama.

– Tako sam postupio i kad je Čović napravio sličnu stvar i onda bi da pregovora. Nećemo pregovarati pod pritiscima i ultimatumima – poručio je lider SDA.

Istakao je da je OHR zadužen za rješavanje ovih problema. 

–  Ne mogu ja raditi OHR-ov posao, niti mogu raditi posao Parlamentarne skupštine, niti raditi posao Tužilaštva ili bh. Suda a za sve njih ovdje ima posla. Jer, sve ovo što Dodik nagovještava, to vodi u napad na ustavni poredak, podrivanje vojne moći, protuzakonito formiranje vojnih zakona. Ukoliko silom zaustavi rad SIPA-e ili prisustvo Oružanih snaga na teritoriji RS, onda je to ustavni poredak – rekao je Izetbegović.

Dodik se ovako nije ponašao

Na pitanje novinara da li podržava inicijativu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare koji je zatražio od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da pokrene proceduru utvrđivanja privremene nesposobnosti Milorada Dodika za vršenje funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Izetbegović je odgovorio da on “ne podržava ništa što predlaže Čampara”.

– Da nije bilo politike Dodika u zadnjih 15 godina, ovo bi bila puno manje nesretna zemlja, uključujući RS koja ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najvišu smrtnost od korone na svijetu i koju intenzivnije napuštaju mladi nego u Federaciji BiH. Takva jedna neodgovorna politika koja teži da nas u konflikt dovede, to je sve proizvod Dodika i onih koji ga podržavaju i glasaju za njega. Sami snose posljedice kako trenutno žive – rekao je.

– Tako sam postupio i kada je Čović izazvao sličnu situaciju kakvu je sada napravio Dodik, dodao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da komentira današnji nastup Dodika u Beogradu, gdje je ponovo iznio sramotan govor na račun BiH, Izetbegović je kazao:

– Nisam čuo njegov govor u Beogradu, pa ga ne mogu ni komentirati. Zaista”.

Na kraju je još jednom kazao i naglasio šta očekuje od Dodika.

– Mora se poštovati Ustav BiH, a zbog toga je teško s njima razgovarati. Ovo bi bila manje nesretna zemlja, da se Dodik nije ovako ponašao. On je sve proizveo, zajedno sa onima koji ga podržavaju, kazao je Bakir Izetbegović, lider SDA, u obraćanju javnosti BiH.

Autor: Avaz.ba