Izetbegović: Od trećeg entiteta odustaje i Čović

BiH Vijesti

Nije krivica Željka Komšića što nije bio u vojsci koja je napravila Udruženi zločinački poduhvat, je li se on treba izvinjavati zbog toga što je bio na pravoj strani, zapitao se danas u razgovoru za N1 Bakir Izetbegović, prvi čovjek Stranke demokratske akcije.

Analitičar Janusz Bugajski kazao je da je Milorad Dodik u Zagreb otišao nudeći treći entitet.

Na pitanje da li je priča o tzv. trećem entitetu i dalje živa pa i kod hrvatskih zvaničnika u Hrvatskoj, Bakir Izetbegović kazao je da – nije.

”Nije. Od ideje trećeg entiteta zvanično odustaju gospodin Čović i Hrvati u BiH. Svjesni su da nisu u stanju nacrtati čak ni na mapi kuda bi išla linija podjele. Nema govora. Ali su zainteresovani da naprave institucionalni treći entitet. Neku kapsulu za Hrvate unutar institucija. Prije svega su zainteresovani za domovne naroda”, kazao je lider SDA..

Potom je naglasio da se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne smije osjećati loše u ovoj zemlji.

”Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne smije se osjećati stisnuto, oni nisu manjina, ne smiju se osjećati loše u Bosni i Hercegovini, ali ne smiju njegovi predstavnici imati takvu poziciju da guše volju većine u parlamentima. Majstorluk je naći rješenje”, naglasio je Izetbegović.

Autor: N1