Izetbegović i Čović: Formirane tri radne grupe

BiH Vijesti

Predsjednici SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović održali su sastanak danas u Sarajevu, a nakon sastanka održali su konferenciju za medije.

Izetbegović je kazao kako je razgovarano o formiranju nove Vlade FBiH, zatim implementaciji ranijih dogovora HDZ-SDA koji nisu implementirani. Bit će, kako je kazao, formirana radna grupa koja će završiti posao do kraja marta.

“Druga grupa, koja će se baviti Izbornim zakonom, trebat će obaviti posao do kraja aprila. Radi se ovdje o presudama po apelaciji Bože Ljubića i Evropskog suda za ljudska prava. Tu ćemo ugraditi i preporuke OSCE-a”, kazao je on.

Izetbegović je kazao kako će se treća radna grupa baviti ubrzanjem evropskog puta, a ta grupa bi treba završiti svoje obaveze za nekoliko mjeseci. On je istakao optimizam da bi BiH do kraja 2021. godine mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako su na sastanku iskazali zadovoljstvo održanim izborima u Mostaru.

On je najavio novi sastanak delegacija ove dvije stranke naredne sedmice na kojem će biti razgovarano o izmjenama Izbornog zakona.

“Ovdje se radi o naše dvije stranke, ali vremenom će tu biti uključene i ostale parlamentarne stranke. Očekujem da posao obavimo do kraja šestog mjeseca, kako bi dobili status kandidata za EU”, istakao je Čović.

On je istakao kako bi nam sam kandidatski status olakšao mnoge stvari, prije svega oko nabavke vakcina, a ovako, kako je kazao, stojimo po strani.

Čović je dodao kako će naredne sedmice početi razgovori o federalnoj vladi, ali ne samo o vladi, nego i svim tijelima koja se tiču upravljanja u FBiH, poput direktora FUP-a, namjenske industrije, javne televizije…

Izetbegović je istakao kako je potrebno ići u korak s vremenom, pa će zbog toga biti razgovora o spajanju nekih ministarstava unutar Vlade FBiH.

“Neće se sve moći odmah završiti, ali potrebno je da se krene. Nisam pravnik, ali ne znam kako ćemo provesti presude Suda u slučaju Sejdić-Finci a da ne promijenimo Ustav. Ne znam kako ćemo, ali evo HDZ ima neke prijedloge, pa ćemo ih saslušati”, kazao je Izetbegović.

Autor: Vijesti.ba