Italijanska policija blokirala proteste vlasnika restorana i teretana

Svijet Vijesti

Policija u Rimu spriječila je stotine ljutitih vlasnika restorana i teretana da dođu do trga ispred italijanskog parlamenta dok se frustracija povećava u poslovnom sektoru tokom višesedmičnog lockdowna.

Demonstranti su u ponedjeljak izašli na ulice tražeći da vlada ukine uredbu kojom se zabranjuje restoranima, kafićima i barovima da nude usluge posluživanja, javlja AP.

Vlasnici kažu da vladina obećanja o nadoknadi izgubljenih prihoda nisu dovoljna za prehranu njihovih porodica i nastavak plaćanja radnika na platnim spiskovima.

Vlasnici teretana, kino dvorana, muzeja, pozorišta i koncertnih dvorana žale se da nisu dobili precizan datum kada mogu otvoriti svoja vrata za javnost.

Premijer Mario Draghi kaže da će se, ukoliko se situacija sa COVID-19 brzo ne popravi i ne ubrza tempo vakcinacije, ograničenja za objedovanje u restoranima zadržati barem tokom ovog mjeseca. Nakon što im je onemogućeno da protestuju pred parlamentom, mnogi demonstranti preselili su se na ogromni Narodni trg kako bi nastavili svoj protest.

Autor: Fena