Iranski tanker s naftom pogođen projektilima iz drona

Svijet Vijesti

Ugašen je požar na iranskom tankeru kod rafinerije Baniya u Siriji, a sumnja se na to da je izazvan napadom dronom, objavila je nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Prema iranskoj televiziji, riječ je o jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal. Navodno su dva projektila uzrokovala materijalnu štetu, no nije bilo žrtava. U sirijskom obalnom gradu Baniyas nalazi se rafinerija, koja zajedno s onom u Homsu pokriva potražnju za dizelom, gorivom za grijanje, benzinom i ostalim naftnim derivatima, tvrde stručnjaci iz industrije.

Ratom zahvaćena Sirija ovisi o isporukama goriva iz Irana koji je, s druge strane, pod zapadnim sankcijama i Sirija trpi nestašice. Sirijska državna novinska agencija SANA, pozivajući se na izjavu ministarstva nafte, nije pružila više detalja o navodnom subotnjem napadu dronom, javlja Reuters.

Televizija al-Mayadeen, naklonjena sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, priopćila je da se za napad sumnjiči izraelski dron. Riječ je o prvom napadu takve vrste od početka rata u Siriji 2011., navodi sirijska nevladina udruga SOHR.

Islamska Republika Iran saveznik je Asadovog režima, ali neprijatelj Izraela. Izrael periodično napada iranske položaje u Siriji. Prije desetak dana Iran je optužio Izrael za sabotažu u nuklearnom postrojenju Natanz, u kojem obogaćuje uranij. Izraelska vojska nije komentirala požar.

Zapadni i regionalni obavještajni izvori objašnjavaju da Izrael sve češće napada iranske mete, uključujući sumnjive centre za proizvodnju oružja u Siriji, kako bi stao na kraj vojnom širenju svog najvećeg neprijatelja u regiji.

Autor: Hina