Indijski farmeri probili barikade, došlo do sukoba s policijom

Svijet Vijesti

Indijski farmeri koji su protestovali protiv poljoprivrednih reformi probili su barikade i sukobili se sa policijom u Nju Delhiju.

Desetine hiljada farmera krenuli su po jakoj zimi u vožnju traktorima na koje su objesili indijske i zastave njihovih udruženja.

Policija je odgovorila suzavcem ubrzo nakon što je konvoj traktora prošao kroz periferije Nju Delhija.

Neki od više stotina demonstranata bili su na konjima, koji su se odvojili od glavnog konvoja traktora i kreću se prema centru Delhija u kome se održava vojna parada povodom Dana republike.

Uzgajivači, bijesni zbog zakona za koje kažu da pomažu velikim, privatnim kupcima na račun proizvođača, kampuju van Nju Delhija gotovo dva mjeseca, predstavljajući jedan od najvećih izazova za premijera Narendra Modija od njegovog dolaska na vlast 2014. godine.

“Modi će sada da nas sasluša, on mora da nas sasluša”, rekao je Sukdev Sing (55), farmer iz sjeverne države Pendžab.

Dosadašnjih devet rundi razgovora sa udruženjima farmera nisu uspjeli da zaustave proteste jer su farmeri odbacili prijedlog Vlade da se usvajanje spornih zakona odgodi 18 mjeseci i traže potpuno ukidanje.

Poljoprivreda Indije zapošljava polovinu indijske populacije od 1,3 milijarde ljudi, a nemiri među oko 150 miliona farmera zemljoposjednika zabrinjavaju Vladu.

Autor: Srna