Incko: Bajden i Merkel bi mogli biti dobitna kombinacija za BiH

BiH Vijesti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) bio je gost večerašnjeg Dnevnika 2 na FTV, gdje je komentirao najave o skorom kraju njegovog angažmana u BiH.

„Sve ima svoj početak i kraj“, citirao je Incko Mešu Selimovića, i nastavio kako je svaki kraj jedne priče početak jedne nove. Visoki predstavnici dolaze ili odlaze, a OHR ostaje zato što je to dio Dejtonskog sporazuma.

Podsjetio je kako je ovo posljednja godine Angele Merkel i prva godina Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i kako je to dobra konstelacija da se nešto pokrene.

Istakao je da BiH treba robusnu, a ne stabilnu politiku na relaciji BiH-Bajden-Brisel-Berlin.

Oštriji stav prema retrogradnim politikama

– Politiku Rusije poštujemo, ali sad imamo u Americi Bajdena koji odlično poznaje Balkan, još iz Titovog vremena, bio je u BiH u više navrata, Merkel ima dobre odnose se s njim i to bi mogla biti dobitna kombinacija – kazao je Incko.

Govoreći o oštrijem stavu prema retrogradnim politikama u BiH, naveo je skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića i rok koji je dao Miloradu Dodiku za to, kao i poziv Milanu Tegeltiji da podnese ostavku – te je istakao da treba to da se nastavi, s njim ili s nekim drugim visokim predstavnikom.

Novi visoki predstavnik je dobrodošao, ali se mora mijenjati politika međunarodne zajednice, paradigma, obrazac, metoda rada. Ako se to iskombinuje – novi visoki predstavnik i nova politika – to bi moglo biti uspješno, poručio je Incko.

O Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) nije govorio – to je pitanje za njemačke zvaničnike. Podsjetio je na novembarski napad na tlu njegove Austrija – sigurnost i Njemačke i Austrije počinje na Balkanu. Veliki je interes da tu vlada pravo, da su zemlje spremne za ulazak u EU i da je važno da su zemlje kao Austrija i Njemačka aktivne u svom susjedstvu.

Spreman zakon o zabrani negiranja genocida

Zakon o zabrani negiranja genocida je spreman. Takav ima i u Austriji i svim zemljama u Evropi, što se tiče holokausta, naveo je Incko.

– Mi ćemo ga u januaru predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH i probati da se napravi još jedan posljednji domaći pokušaj da se riješi to pitanje. Ako se ne riješi, onda ćemo o tome razmišljati – naglasio je.

Drago mu je da je međunarodna zajednica – i Njemačka – pokazala interes za BiH, za Balkan.

– Prije 7-8 godina sam pitao njemačkog ministra kako je moguće da ta zemlja nema nijednog vojnika u BiH, a Čile ima 20. Mislim da će sada doći do preokreta i dobrobita za BiH – zaključio je Inzko.

Visoki predstavnik Valentin Incko je na kraju razgovora u Dnevniku 2 čestitao Božić.

Autor: Avaz.ba / FTV