I DODIK ZADOVOLJAN NOVOM POSJETOM BRUXELLESU: “Treba naći…”

BiH Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo današnjim sastancima članova kolektivnog šefa države u Bruxellesu s izvjestiocem Evropskog parlamenta i predsjednikom Vijeća EU.

“Jasno je iskazano opredjeljenje evropskih institucija za evropsku perspektivu BiH. Evropska komisija ima niz očekivanja i domaćih zadataka koje trebamo uraditi”, rekao je Dodik novinarima.

Ističe kako ima mnogo teških stvari, a neke koje su mogle, one su već i urađene, prenose Vijesti.ba.

“Neke koje idu za tim da se mijenja i Ustav, bit će mnogo teške, gotovo nemoguće, kao i dio eventualnog prenosa nadležnosti na zajednički nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali već 20 godina pa se nije desilo, neće se desiti ni sada. Ali, treba naći neku mjeru”, rekao je Dodik.

“Mislim da ovdje ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima”, poručuje Dodik.

“Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbijedimo prolaz određenim inicijativama, kao što je ‘mini Schengen’ i veliki paket investicija koji se najavljuje za čitav Zapadni Balkan u visini od devet milijardi, plus garancijski fond za sve zemlje u iznosu od oko 20 milijardi eura.”

To, dodaje, svakako nije novac koji će biti dovoljan za oporavak čitave regije, ali bi „bilo glupo propustiti priliku i angažovati se na infrastrukturnim investicijama kojima bi se glavni gradovi u regiji povezali autoputevima i željezničkim prugama“.

“Razgovarali smo i o problemima migracija i jasno rekli da migranti u BiH dolaze preko EU – preko Grčke i Bugarske, da se parkiraju u BiH, i da predstavljaju ne samo socijalni, već i sve više bezbjednosni problem koji treba rješavati”, kaže Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH danas su u Bruxellesu upoznati, kako je naveo, da Evropska komisija pokreće jedan novi dijalog o pitanjima evropskih migracija te da će taj dijalog obuhvatiti i Zapadni Balkan, prenose Vijesti.ba.

“Moj utisak je da sva pitanja koja se odavde posmatraju prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana je čisto regionalno. A kako ćemo uspjeti u BiH, bit će, naravno, teško. Zadiranje u osnove političkog sistema i ustavnog uređenja bit će nešto što teško da će moći da riješi ova generacija ljudi. I ukoliko bude kruto zahtijevanje odavde, mislim da sav optimizam koji nosimo danas ili ga gradimo ovih dana, može da bude izgubljen”, zaključio je Dodik.

Autor: Vijesti.ba / Slobodna-bosna.ba