Huawei najavljuje vlastiti operativni sistem do proljeća 2020.

Kineskoj kompaniji onemogućeno je korištenje Androida nakon što ju je Washington stavio na crnu listu.

Kineska kompanija Huawei mogla bi predstaviti vlastiti operativni sistem za mobilne uređaje najkasnije u proljeće slijedeće godine, nakon što mu je onemogućeno korištenje Googleovog operativnog sistema Android, kazao je predstavnik kompanije Yu Chengdong.

Huaweiju je onemogućeno korištenje Androida nakon što su Sjedinjene Američke Države kineskog giganta prošle sedmice stavile na spisak zabranjenih pravnih lica.

Chengdong je objavio kako će ova kineska kompanija uskoro razviti vlastiti operativni sistem za pametne telefone, tablete i druge pametne uređaje, kao i za televizijske prijemnike i automobile, prenose agencije.

‘Optužbe bez dokaza’
Huaweijev sistem mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni, a najkasnije u proljeće slijedeće godine, izjavio je Yu za kineske medije.

Posljednjih sedmica intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, pa je američko Ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade.

U ponedjeljak je Ministarstvo trgovine najavilo 90-dnevno odlaganje te mjere.

Washington optužuje Huawei da pomaže kineskoj Vladi u špijunaži drugih država, iako to nije potkrijepio dokazima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Autor: Al Jazeera Balkans